ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Όλα τα βλέμματα επικεντρωμένα σε Ιταλία και MSCI

Τραπεζική «βουτιά» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Πτωτικά κινήθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις ιταλικές εξελίξεις μετά την πρόβλεψη της Κομισιόν για μικρότερη ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,37% στις 365 μονάδες, ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε 0,3%.

Απώλειες κατέγραψε, κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας η Wall Street, μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο στις τιμές παραγωγού.

Ειδικότερα, επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, μετά την αύξηση κατά 0,6% στις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο, έναντι ανόδου 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο NYSE, ο Dow Jones υποχώρησε 0,77%, στις 25.989,30 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,92%, στις 2.781,01 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,65% στις 7.406,9 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones κέρδισε 2,8%, ο S&P 500 2,1% και ο Nasdaq 1,65%.

"Ο ρυθμός αύξησης των κερδών των εταιρειών του S&P 500 θα υποχωρήσει σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς θα αρχίσει να φθίνει ο αντίκτυπος από τις περικοπές φόρων της κυβέρνησης Τραμπ", υπολογίζουν αναλυτές της Goldman Sachs.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, "οι αναλυτές του διεθνούς οίκου προβλέπουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 23% το 2018, στα 163 δολάρια. Το 2019 θα αυξηθούν κατά μόλις 6% στα 173 δολάρια, ενώ το 2020 ο ρυθμός αύξησης θα περιοριστεί στο 4%. Οι ίδιοι τονίζουν πως η άνοδος των μισθών και του δολαρίου αποτελούν αρνητικούς παράγοντας για την αύξηση των κερδών".

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι "η αμερικανική οικονομία θα 'κατεβάσει ταχύτητα' το 2020, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 1,6%, από 2,9% το 2018.

Επιπλέον πτώση, για δέκατη διαδοχική μέρα, σημείωσε την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου (κάτι το οποίο έχει να συμβεί από τον Ιούλιο του 1984), υποχωρώντας ακόμα πιο βαθιά σε επίπεδα "bear market", δηλαδή 20% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά. Συγκεκριμένα το πετρέλαιο WTI κινήθηκε χαμηλότερα 1,4%, στα 60,19 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, "οι συνεχείς πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι οι παγκόσμιες οικονομίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο".

Πτώση κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευή, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed. Τo πολύτιμο μέταλλο πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση, 2%, από τον Αύγουστο, καθώς το δολάριο βρέθηκε σε υψηλό 16 μηνών μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,4% στα 1.208,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής, αποδείχθηκε ανοδική με εβδομαδιαία κέρδη 3,88% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 5,71% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Χωρίς αμφιβολία, η εβδομάδα που έρχεται κρίνεται ιδιαίτερα αποφασιστική, καθώς στο τέλος της εβδομάδας λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ στις 13 τρέχοντος θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση του MSCI, μεσάνυχτα της Τρίτης, αλλά και η επίσημη απάντηση της Ιταλίας, για τον προϋπολογισμό του 2019.

Έτσι, η 13η Νοεμβρίου, θεωρείται σημείο αναφοράς για την ελληνική αγορά και όχι μόνο.

Στις 13 Νοεμβρίου αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις της MSCI για την εγχώρια αγορά μετοχών, με εφαρμογή από τις 3/12. Σύμφωνα με αναλυτές, "ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι εξειδικευμένες εταιρείες ανάλυσης, θεωρούν αρκετά πιθανό να διαγραφούν τραπεζικές μετοχές από τον δείκτη MSCI Greece Standard και να μεταφερθούν στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap. Αν και εφόσον συμβεί αυτό, τότε ανακατατάξεις, ή και πιθανές διαγραφές θα υπάρξουν και στον μικρότερο δείκτη της MSCI Greece Small Cap για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI, στο τέλος Οκτωβρίου, στον δείκτη MSCI Greece Investable Market Index, περιλαμβάνονται και οι 22 ελληνικές εταιρείες που αποτελούν τους δείκτες MSCI Greece και MSCI Greece Small Cap.

Οι εννέα μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece Standard είναι: ΟΤΕ με συμμετοχή 20,27%, ΟΠΑΠ με 15,79%, Alpha Bank με 13,47%, Jumbo με 10,90%, Motor Oil με 10,73%, Eurobank με 9,43%, Τιτάν με 7,72%, Εθνική Τράπεζα με 7,51% και Τράπεζα Πειραιώς με 4,17%.

Σε μια αγορά που οι καθημερινοί τζίροι έχουν συμπιεστεί και το ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχει συρρικνωθεί, η ανακοίνωση των αλλαγών ενδέχεται να ενεργοποιήσει κάποιο συναλλακτικό ενδιαφέρον έως το τέλος του μήνα, σε συνδυασμό και με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.

Σύμφωνα με την Beta Sec., "η Motor Oil παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων την ερχόμενη Δευτέρα (12/11), μετά το τέλος της συνεδρίασης. Βέβαια το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί πρωτίστως στην τηλεδιάσκεψη (13/11) που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα, στην οποία αναμένονται διευκρινήσεις για την σκοπιμότητα των πρόσφατων κινήσεων εξαγοράς στις οποίες προχώρησε ο όμιλος και δευτερευόντως στο ύψος του προμερίσματος που είθισται να διανέμεται το Δεκέμβριο. Την Τετάρτη (14/11) ακολουθούν τα αποτελέσματα της Autohellas".

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ίσως αξίζουν προσοχής οι μετοχές εταιρειών που μπορεί να κινηθούν κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών ανακοίνωσε ότι "η συζήτηση επί της αιτήσεως προσωρινής διαταγής, 56 μελών της Ενώσεως κατά της FOLLI FOLLIE και των Ορκωτών Ελεγκτών της, προσδιορίσθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 15/11/2018 ενώπιον του Προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Την ίδια ημέρα θα γίνει γνωστή και η ημερομηνία εκδικάσεως της αιτήσεως συντηρητικής κατασχέσεως".