ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια από την Ευρώπη ζητά η Λισαβόνα για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες πυρκαγιές

Η Πορτογαλία αποπλήρωσε πρόωρα το ΔΝΤ - Κεντρική Εικόνα

Τη βοήθεια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε σήμερα η Πορτογαλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στον βορρά της και στο νησί Μαδέρα και ήδη η Ιταλία υποσχέθηκε να της στείλει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός πολιτικής προστασίας "ενεργοποιήθηκε και επίσημα" και η Πορτογαλία "ζήτησε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα" ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι ήδη τέθηκε στη διάθεση της Λισαβόνας ένα ιταλικό αεροπλάνο.

Δύο ισπανικά Canadair συμμετείχαν ήδη στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Πορτογαλία, στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας των χωρών της Ιβηρικής.

Από τις δασικές πυρκαγιές έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος σήμερα στην κεντρική Πορτογαλία και άλλοι τρεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Μαδέρα. Στο νησί αυτό οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική απομάκρυνση περίπου 1.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί ξένοι τουρίστες. Στη Μαδέρα έφτασαν σήμερα ενισχύσεις, 120 πυροσβέστες από τη Λισαβόνα και άλλοι 30 από το αρχιπέλαγος των Αζορών. Στην ηπειρωτική Πορτογαλία περίπου 4.000 άνδρες δίνουν μάχη με 162 πυρκαγιές, οι 14 από τις οποίες έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να ζητήσει βοήθεια και από τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Τρεις νεκροί, τεράστιες καταστροφές από τη φωτιά στην πορτογαλική Μαδέιρα