ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Οριακές απώλειες, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα

Χ.Α.: Αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, παρά τις τραπεζικές πιέσεις - Κεντρική Εικόνα

"Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, δεν θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη με αρνητικό πρόσημο, καθώς θα επιβεβαιώσει την ισχυροποίηση της αντίστασης στην περιοχή των 650 μονάδων" ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και δυστυχώς για τους πρωινούς αγοραστές η αγορά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 649,38 μονάδες (+1,35%), για να ακολουθήσουν εναλλαγές προσήμων και διολίσθηση μέχρι τις 638,87 μονάδες (-0,29%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 640,67 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος στα 32,9 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση δικαίωσε όσους στην αρχή της συνεδρίασης και εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό ξεκίνημα, προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ από την άλλη "εξέθεσε" όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας.

Μάλιστα η τελική εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν σημαντικά χειρότερη, αν έλειπαν οι σημαντικές βοήθειες από τον τίτλο της 3Ε (+4,84%), ενώ σχετικές βοήθειες έδωσαν και οι Motor Oil (+1,47%) και Μυτιληναίος (+1,01%), που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,31%), ΔΕΗ (-2,31%) και Ελ. Πετρέλαια (-2%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Grivalia Properties,Jumbo, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ.

Μένοντας στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips,  ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα γ' τριμήνου του ΟΤΕ η Morgan Stanley, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" με τιμή-στόχο στα 15 ευρώ.

"Εάν εξαιρεθούν τα κέρδη της Romtelecom από το real estate, τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA του Οργανισμού ενισχύθηκαν κατά 1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις", τονίζει.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο οίκος στις ισχυρές επιδόσεις του ομίλου στην Ελλάδα, με αύξηση εσόδων 25%. Η Ρουμανία παρέμεινε αδύναμη, με μείωση εσόδων 5% και EBITDA 4%, ή μείωση 35% αν εξαιρεθούν τα κέρδη από το real estate.

Ο οίκος σημειώνει ότι παραμένει θετικός για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Διευθυντών της EBRD ενέκρινε ομόφωνα πρόταση για τη χρονική επέκταση των επενδύσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, σε απάντηση σχετικού αιτήματος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Ι. Δραγασάκη, το οποίο είχε υποβληθεί την 13η Μαρτίου 2018.

Η απόφαση χρονικής επέκτασης θα οριστικοποιηθεί με σχετικό ψήφισμα των Governors της Τράπεζας (αρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι των 69 μετόχων) εντός του 2018.

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ σε 42 project, ενώ σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται 30 projects συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον τραπεζικό κλάδο, αξίζει να αναφερθεί η κίνηση του τραπεζικού δείκτη μεταξύ 548,45 (+2,49%) και 524,03 μονάδων (-2,07%), με τελικό κλείσιμο στις 526,1 μονάδες (-1,68%), ενώ μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -3,46%, Eurobank-1,96%, Εθνική +0,77% και Πειραιώς +3,13%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, στις 7 Νοεμβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 4,9 δισ. ευρώ, έως και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΝΕΚ (+11,61%), Περσεύς (+6,74%), Κρι Κρι (+4,55%), Q&R (+3,52%), Υγεία (+3,15%), Κέκροψ (+2,84%) και Ελλάκτωρ (+1,33%).