ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 20% των επαγγελματιών δεν χρησιμοποιούν καθόλου POS

Δύο νέες εξαιρέσεις από την υποχρέωση «χτισίματος» του αφορολόγητου με κάρτες  - Κεντρική Εικόνα

Πάνω από 130.000 επαγγελματίες, παρότι έχουν εγκαταστήσει μηχανάκια POS τα έχουν ανενεργά,  δηλαδή δεν έχουν καμία πίστωση από πωλήσεις με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, σύμφωνα με με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα  το 20% από τους 650.000 επαγγελματίες που υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει και να χρησιμοποιούν POS δεν προχωρα σε ηλεκτρονικές πληρωμές.Το γεγονός αυτό προκάλεσε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ και δρομολογούν προληπτικούς ελέγχους.

Ο λόγος είναι ο φόβος των διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ, των ηλεκτρονικών πληρωμών και των αποδείξεων και ο εντοπισμός απόκρυψης εισπράξεων. Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες τα στοιχεία των οποίων ζήτησε η ΑΑΔΕ, μπήκαν ήδη στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, το ποσοστό των επαγγελματιών που δεν χρησιμοποιούσε POS ήταν υψηλότερο, στο 30% (ή λίγο κάτω από 200.000) και μετά τις απειλές των ελέγχων έχει μεν υποχωρήσει αλλά δεν έχει μηδενιστεί όπως είναι ο στόχος.

Κάποιοι επαγγελματίες αναγκάστηκαν να βγάλουν από τα… συρτάρια τα POS, επειδή το έντυπο E3 τους υποχρέωσε να δηλώσουν τα πλήρη στοιχεία των μηχανημάτων, αλλά και τους λογαριασμούς με τους οποίους είναι συνδεδεμένα.

Στέλεχος της ΑΑΔΕ, με εμπειρία στους φορολογικούς ελέγχους τόνιζε ότι δεν είναι δυνατή και είναι επιλήψιμη η μη αποδοχή έστω και μίας πληρωμής με POS. Προφανώς κάτι συμβαίνει.

Οι επαγγελματίες που αποφεύγουν τη χρήση των POS είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι παρέχουν υπγηρεσίες κατ΄οίκον όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα στην επαρχία, καθώς και γιθατροί, δικηγόροι μηχανικοί, αλλά και μικρά καταστήματα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η μη χρήση του POS στοχοποιεί αυτομάτως τον επαγγελματία ως ύποπτο για φοροδιαφυγή, καθώς εκτιμάται ότι δεν χρησιμοποιεί το POS για να αποκρύψει συναλλαγές και έσοδα.

Ο νέος γύρος ελέγχων που θα πραγματοποιηθεί θα αφορά:

Μερικούς επιτόπιους και παρακολούθηση των ημερήσιων εισπράξεων, των δηλώσεων ΦΠΑ και των εσόδων που εμφανίζουν στη δήλωση φόρου εισοδήματος. Ανάλυση της κίνησης των τραπεζικών τους λογαριασμών. Εμφάνιση εφοριακών ως πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν γιατί δεν χρησιμοποιούν τα POS και αν έχουν βάση οι πληροφορίες για την παροχή μεγάλων εκπτώσεων, αντί της ηλεκτρονικής πληρωμής και της έκδοσης απόδειξης.