ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει στην ανάγκη περικοπής των συντάξεων το ΔΝΤ

Επιμένει στην ανάγκη περικοπής των συντάξεων το ΔΝΤ - Κεντρική Εικόνα

Την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον σχέση προγράμματος με την Ελλάδα και άρα δεν βρίσκεται σε θέση να έχει γνώμη για βραχυχρόνια θέματα, επανέλαβε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος στο ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη, λίγες ημέρες μετά από ανάλογη δήλωση του Τζέρι Ράις.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το Ταμείο εξετάζει την πιο μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας της χώρας, τονίζοντας ότι ο διάλογος για τις συντάξεις γίνεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους και την Ελλάδα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι μεταρρυθμίσεις, όπως η περικοπή της δαπάνης για τις συντάξεις, είναι αναγκαίες και πως ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατίθεται για την υλοποίηση μέτρων που θα ωθούν την ανάπτυξη.

«Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο. Θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ότι παραμένουν ορισμένα θέματα, όπως οι προκλήσεις με το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Είναι σημαντικό οι χαράσσοντες την πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωσή τους», τόνισε.

Η συνέντευξη του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος στο ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, δόθηκε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσής του Regional Economic Outlook: Domestic Expansion Running into External Turbulence για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει στο 2% για το 2018, στο 2,4% για το 2019 και 2,2% για το 2020, έναντι των εαρινών προβλέψεων για ανάπτυξη 2% το 2018, 1,8% το 2019, όπως και το 2020. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις ξεπερνούν και τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπολογίζει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2% για τα έτη 2019 και 2020.