ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιθυμεί να συνεργαστεί σε μια σειρά θεμάτων με τους Δημοκρατικούς

Ο Τραμπ επιθυμεί να συνεργαστεί σε μια σειρά θεμάτων με τους Δημοκρατικούς - Κεντρική Εικόνα

Συνέντευξη τύπου εφ'όλης της ύλης στον Λευκό Οίκο παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών που εφεραν διαίρεση του αμερικανικού Κογκρέσου. Αναφορές σε οικονομία, στο τείχος του Μεξικού αλλά και στην εισαγγελική έρευνα του Μιούλερ περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016.

Η οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα από ποτέ, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ εμφανίστηκε ειρωνικός ως προς το Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέροντας δηκτικά: «Το μπλε κύμα; Δε ξέρω αν μπορούμε να το πούμε έτσι» σχετικά με τις έδρες που κατάφεραν να αποσπάσουν οι Δημοκρατικοί. 

Ωστόσο δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς στους τομείς όπως τις υποδομές, τις τιμές των φαρμάκων, στο εμπόριο και την οικονομία κατά τη συνέντευξη Τύπου. Όπως επισήμανε, έχει πολλά κοινά με τους Δημοκρατικούς στο κλάδο των υποδομών και πως οι δύο πλευρές επιθυμούν να εργαστούν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα τόνισε ότι η ήττα Ρεπουμπλικανών υποψηφίων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν στήριξαν την προεκλογική του εκστρατεία.

«Χρειαζόμαστε το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό»

Επιπλέον διαμήνυσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι "χρειαζόμαστε το τείχος".

Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει μια "παράλυση" της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αφορμή τη χρηματοδότηση αυτού του τείχους. Και προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιρρίψει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

Αναφορικά με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα μπορούσε να τερματίσει ανά πάσα στιγμή την έρευνα για την φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει καμία συνέργεια.

«Πρέπει να τελειώσει, επειδή είναι πολύ κακή για τη χώρα μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα μπορούσα να την τερματίσω όποτε ήθελα, αλλά δεν το έκανα», είπε σε ερώτηση αν θα απολύσει τον Μιούλερ.

«Δεν υπάρχει καμία συνέργεια» επέμεινε. «Ξοδεύουν πολλά χρήματα. Αλλά θα το αφήσω. Θα μπορούσα να την τερματίσω τώρα», τόνισε, δηλώνοντας ότι «δεν ανησυχεί» για την έρευνα αυτή. «Είναι μια φάρσα» τόνισε, επαναλαμβάνοντας το χαρακτηρισμό του περί «κυνήγι μαγισσών».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει απάντηση για το μέλλον του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και του υφυπουργού Ροντ Ρόζεσταϊν.

Παράλληλα εξήρε την δουλειά του υπουργού Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκι.

«Ο Μάικ Πένς και πάλι υποψήφιος για την αντιπροεδρία το 2020»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε επίσης οτι θα υπάρξουν αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις της κυβέρνησής του, όμως "τίποτα το μνημειώδες", όπως είπε χαρακτηρστικά, καθώς δήλωσε "πολύ, πολύ ικανοποιημένος" με το επιτελείο του, στο μεγαλύτερο μέρος του.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2020. "Μάικ, θα είσαι ο συνυποψήφιός μου για την αντιπροεδρία;" τον ρώτησε ενώπιον των δημοσιογράφων. "Η απάντηση είναι ναι", συνέχισε. "Αυτό ήταν απρόσμενο αλλά αισθάνομαι πολύ ωραία", κατέληξε.