ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: «Ντουμπλάρισαν» οι θετικές συνεδριάσεις, χαμηλά παραμένει ο τζίρος

X.A.: Τραπεζικές πιέσεις και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας - Κεντρική Εικόνα

"Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα ήταν θετική ένδειξη η ανοδική διαφυγή του γενικού δείκτη υψηλότερα των 640 μονάδων και η αισθητή αύξηση του τζίρου" ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η αγορά πέτυχε το πρώτο από τα ζητούμενα, αλλά ο τζίρος παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, σε μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, όπου οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 642,08 μονάδες (+1,94%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 640,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,73%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 33 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Το τελικό +4,71% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τον κλάδο - πρωταγωνιστή ημέρας, ενώ για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +3,18%, Eurobank +7,75%, Εθνική +2,37% και Πειραιώς +9,54%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, "σημαντικά ωφελημένα μπορεί να βγουν τα Ελ. Πετρέλαια από την απόφαση των ΗΠΑ να εξαιρέσουν -μεταξύ άλλων- την Ελλάδα από την απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood.

Όπως σημειώνει "τόσο τα ΕΛ.ΠΕ. όσο και η Motor Oil έχουν επεξεργαστεί στο παρελθόν ιρανικό αργό πετρέλαιο, κάτι που ισχύει και για την τουρκική Tupras. Το 2017 μάλιστα, τα ΕΛ.ΠΕ. κάλυψαν από τη συγκεκριμένη πηγή το 22% των αναγκών τους, ενώ η Motor Oil δεν έδωσε σχετικά στοιχεία".

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ποσότητες που θα επιτραπεί να εισαχθούν με βάση την εξαίρεση που έδωσαν οι ΗΠΑ, θα είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν αλλά και το όφελος πιο περιορισμένο. Το Ιράν δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε μεγάλες εκπτώσεις, δεδομένου ότι θα γνωρίζει πως τα περιθώρια εξαγωγών είναι περιορισμένα.

Έτσι, η Wood εκτιμά ότι "η έκπτωση που θα προσφέρει θα είναι της τάξης του ενός δολαρίου το βαρέλι, ή και λιγότερο. Ωστόσο ακόμα και έτσι όφελος προκύπτει. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, αν τους επιτραπεί να επεξεργαστούν ιρανικό αργό που αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου, φτάνει σε περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια στο σύνολο μιας χρονιάς και αυτό μεταφράζεται σε όφελος 20 εκατομμυρίων δολαρίων στα EBITDA. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία ήταν 851 εκατ. ευρώ το 2017".

Στα 20 από 26 ευρώ πριν μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η Goldman Sachs σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "buy".

O διεθνής οίκος αναφέρει πως σε αυτή τη φάση οι πιθανές συνέργειες του πετρελαϊκού κλάδου με χρηματοπιστωτικές εταιρείες (ΙΒG) και ΜμΕ (Alpha TV) είναι ασαφείς.

Παράλληλα η Goldman Sachs "μιλά" για αυξημένη περιπλοκότητα στη δομή του ομίλου μετά τις δυο εξαγορές.

Για το 2018 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου προβλέπεται να ανέλθουν στα 442,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,75%), ΕΕΕ (-1,94%), Σαράντης (-0,57%), Τιτάν (-0,21%) και Lamda Development(-0,80%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Grivalia Properties και Ελ. Πετρελαίων.

Από τα μη τραπεζικά blue chips που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη γιαViohalco (+4,53%), Motor Oil (+3,04%), Fourli (+3,88%), ΔΕΗ (+3,12%) και Μυτιληναίο (+3,26%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Jumbo.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Pasal (+19,77%), Intralot (+6,61%),Frigoglass (+6,06%), ΕΛΧΑ (+5,98%), Reds (+5,96%), MIG (+5,89%), Intrakat (+4,85%), Trastor(+4,58%) και Ικτίνος (+4,04%).

Συμπερασματικά, η εγχώρια αγορά προσπαθεί να πάρει κάποια απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά, όμως με αυτούς τους τζίρους η προσπάθεια ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 650 μονάδων, δείχνει εγχείρημα υψηλού βαθμού δυσκολίας.