ΠΟΛΙΤΙΚΗ

WSJ: Πιθανή αποφυλάκιση Ξηρού μπορεί να απειλήσει τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

«Όχι» στην αποφυλάκιση Σάββα Ξηρού από το Συμβούλιο Εφετών - Κεντρική Εικόνα

«Η πιθανή απελευθέρωση από την φυλακή ενός διαβόητου Έλληνα τρομοκράτη θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, εξετάζοντας τις πρόσφατα στενές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσινγκτον», γράφει το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» και προσθέτει:

«Ο Σάββας Ξηρός, τρομοκράτης της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος εκτίει στη φυλακή πέντε ποινές για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, υπέβαλε αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας, επικαλούμενος νόμο που ψήφισε το κυβερνών αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί δημοσίως σε αυτό. Ο Ξηρός καταδικάστηκε το 2003 για τη δολοφονία ενός στρατιωτικού αξιωματούχου στις ΗΠΑ κι ενός στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων θυμάτων.

«Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός προτού εκτίσει την ποινή του όπως υποβλήθηκε το αίτημα στην ελληνική Δικαιοσύνη θα ήταν προσβολή στη μνήμη των Αμερικανών μελών της αποστολής που σκότωσε και των οικογενειών τους", είχε δηλώσει τον Οκτώβριο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

«Η «επαναστατική οργάνωση της 17ης Νοεμβρίου», μια ριζοσπαστική-αριστερή τρομοκρατική ομάδα, δολοφόνησε 23 άτομα μεταξύ των ετών 1975 και 2000, συμπεριλαμβανομένων πέντε Αμερικανών. Η ομάδα πήρε το όνομά της όταν το 1973, η στρατιωτική χούντα με συμμάχους τις ΗΠΑ. κατέστειλε τη φοιτητική εξέγερση την Αθήνα με τανκς.

Αργότερα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την υποστήριξη της χούντας, η οποία «έπεσε» το 1974, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, πολλοί στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συνέχισαν να βλέπουν με καχυποψία την αμερικανική εξουσία και να υποκύπτουν με συμπάθεια σε μικρές βίαιες αριστερές ομάδες που εξακολουθούσαν να δραστηριοποιούνται σε μερικές ελληνικές πόλεις.

Αυτό το κεφάλαιο στην ταραχώδη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έρχεται να στοιχειώσει την κυβέρνηση της χώρας. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ

του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε από την αντικαπιταλιστική Ακροαριστερά της Ελλάδας, μέρος της οποίας ήταν φίλα προσκείμενο με τους Μαρξιστές και αναρχικούς.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλλιεργεί ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, μια κίνηση που θα μπορούσε να κινδυνεύσει από την πιθανή αποφυλάκιση ενός τρομοκράτη που σκότωσε έναν στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ κι έναν στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πριν από δεκαετίες».