ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με συντάξεις στις «αποσκευές» ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

«Πράσινο φως» για τις συντάξεις από το Eurogroup - Κεντρική Εικόνα

Η διαμάχη μεταξύ της Κομισιόν και της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019 θα είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup. Το θέμα των συντάξεων αναμένεται να θίξει στο περιθώριο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν προβλέπεται επίσημη συζήτηση σχετικά με το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει επαφές για το θέμα αυτό με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες ότι οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα και πως η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί μέσα στο μήνα, όπου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνεδρίαση του Εurogroup προκειμένου να προετοιμάσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών το Δεκέμβριο για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Αυτό που έχει σημασία για τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων, όπως και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις διαφόρων σεναρίων εφαρμογής μέτρων, βρίσκονται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι η Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Και όπως είπε, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να υιοθετήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019.

Υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ, ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τη «γνώμη» της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.

«Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην αποτροπή της περικοπής των συντάξεων για λόγους που έχουμε εξηγήσει, ότι είναι δηλαδή μέτρο αχρείαστο δημοσιονομικά καθώς μπορούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και χωρίς την εφαρμογή του.», είπε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένει στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, καθώς θα ελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για αντιμέτρα και ελάφρυνση του φορολογικού βάρους, αν και όπως υπενθύμισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως απλώς το Ταμείο βοηθάει στην μεταμνημονιακή εποπτεία. «Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικές διευθετήσεις ή πρόγραμμα με την Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε. Είναι σαφές ότι η κύρια αλληλεπίδραση είναι μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, αν και το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει προσφέροντας βοήθεια με την επιτήρηση. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η διευθέτηση και νομίζω ότι σίγουρα συμφωνούμε ότι οι χρηματοοικονομικοί και άλλου είδους πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες και πως είναι απόφαση των ελληνικών αρχών η οποία θα ληφθεί στο πλαίσιο της διαχείρισης ενεργητικού. Όπως είπε, οι ελληνικές αρχές «έχουν μια σειρά επιλογών» και σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και λόγω του «μαξιλαριού» ρευστότητας, άρα μπορεί να είναι υπομονετική στους σχεδιασμούς. 

Στο «μενού» η Ιταλία

 

Η διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 θα είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα παράσχουν την υποστήριξή τους στους χειρισμούς της Κομισιόν.

Στις 23 Οκτωβρίου η Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης εξαιτίας της μεγάλης δημοσιονομικής απόκλισης σε σχέση με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης ιταλικής κυβέρνησης. Η απόκλιση ήταν της τάξης των 1,6 μονάδων και για το λόγο αυτό και σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, οι Βρυξέλλες έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 13 Νοεμβρίου στην ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει νέο διορθωμένο σχέδιο προϋπολογισμού.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για πρώτη φορά επίσημα το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού, θα ακούσουν τον Ιταλό ομόλογό τους, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το Εurogroup θα επικροτήσει τις ενέργειες της Επιτροπής και θα καλέσει την Ιταλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι κανόνες της Ευρωζώνης προβλέπουν ότι σε περίπτωση που μια χώρα κληθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις και δεν συμμορφωθεί, τότε η Κομισιόν μπορεί να εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων. Ωστόσο στόχος είναι η εξεύρεση ενός συμβιβασμού μέσα στο μήνα, ώστε να αποφευχθούν ακραίες εξελίξεις, οι οποίες θα προκαλούσαν αρνητικές αντιδράσεις από την πλευρά των αγορών, δεδομένου ότι ήδη το κόστος δανεισμού για την Ιταλία έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle - ΑΠΕ