ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία το ζήτημα των συντάξεων

Κορωνο-ομόλογο: Προσπάθεια για συμβιβασμό ενόψει Eurogroup - Κεντρική Εικόνα

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το ζήτημα της μη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, με το οικονομικό επιτελείο να επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιφέρει απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Ενδείξεις για τις προθέσεις των Ευρωπαίων αναμένεται να διαφανούν στο περιθώριο των συζητήσεων κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, το οποίο θα συνέλθει σε δύο γύρους.

Στον πρώτο αναμένεται να τεθούν τα σχέδια των προϋπολογισμών των κρατών μελών και η γνωμοδότηση της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ενώ στον δεύτερο θα συζητηθεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ. Η οριστική απόφαση πάντως για το ελληνικό αίτημα, αναμένεται είτε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 19 Νοεμβρίου, είτε στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στις 3 Δεκεμβρίου.

Αυτό που έχει σημασία για τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων, όπως και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις διαφόρων σεναρίων εφαρμογής μέτρων, βρίσκονται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. 

«Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην αποτροπή της περικοπής των συντάξεων για λόγους που έχουμε εξηγήσει, ότι είναι δηλαδή μέτρο αχρείαστο δημοσιονομικά καθώς μπορούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και χωρίς την εφαρμογή του.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένει στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, καθώς θα ελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για αντιμέτρα και ελάφρυνση του φορολογικού βάρους, αν και όπως υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως απλώς το Ταμείο βοηθάει στην μεταμνημονιακή εποπτεία. «Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικές διευθετήσεις ή πρόγραμμα με την Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε. Είναι σαφές ότι η κύρια αλληλεπίδραση είναι μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, αν και το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει προσφέροντας βοήθεια με την επιτήρηση. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η διευθέτηση και νομίζω ότι σίγουρα συμφωνούμε ότι οι χρηματοοικονομικοί και άλλου είδους πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες και πως είναι απόφαση των ελληνικών αρχών η οποία θα ληφθεί στο πλαίσιο της διαχείρισης ενεργητικού. Όπως είπε, οι ελληνικές αρχές «έχουν μια σειρά επιλογών» και σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και λόγω του «μαξιλαριού» ρευστότητας, άρα μπορεί να είναι υπομονετική στους σχεδιασμούς.