ΕΛΛAΔΑ

Τι ψάχνει η ΤτΕ στην υπόθεση Παπαευαγγέλου

Μιχαηλίδης (ΕΤΕ): Απαραίτητος ο μετασχηματισμός στις ελληνικές τράπεζες - Κεντρική Εικόνα

H εποπτική επιτροπή ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση με τα POS των ελληνικών τραπεζών, τα οποία είχε μεταφέρει και χρησιμοποιούσε για συναλλαγές με Κινέζους πολίτες η εταιρεία real estate Destiny του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, αλλά και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες. Μάλιστα πηγή της κεντρικής τράπεζας ανέφερε πως η ΤτΕ παρακολουθεί και ερευνά το θέμα, χωρίς ωστόσο να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες.

Από την πλευρά των τραπεζών, τα POS των οποίων χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες συμφερόντων Παπαευαγγέλου σε κάποιες έχει ολοκληρωθεί ο εσωτερικός έλεγχος και εν συνεχεία θα ξεκινήσει ο έλεγχος με βάση το αίτημα που τους απέστειλε η Δικαιοσύνη.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος και θα αξιοποιηθεί από την Δικαιοσύνη θα καταδείξει αν οι συναλλαγές και οι λογαριασμοί της Destinty και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών υποκρύπτουν παράνομες ενέργειες για τις οποίες ενδιαφέρονται οι κινεζικές αρχές, όπως παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος (λόγω των capital controls που ισχύουν στην Κίνα) ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι συναλλαγές που γίνονταν μέσω των POS αφορούσαν κυρίως την αγορά ακινήτων για την απόκτηση της «Χρυσής visa». Οι ελληνικές τράπεζες ενημερώθηκαν από τις κινεζικές αρχές για ασυνήθιστα μεγάλες συναλλαγές και έτσι ξεκίνησε το έλεγχος. Φημολογείται, χωρίς να έχει διασταυρωθεί, καθώς ο έλεγχος από την εποτπική αρχή αλλά η την Δικαιοσύνη μόλις ξεκίνησε, ότι κάποιες από τις συναλλαγές δεν σταματούσαν όταν τα χρήματα των κινέζων έρχονταν στην Ελλάδα, αλλά διαχετεύονταν αλλά και σε άλλους λογαριασμούς και κάποια μεταφέρονταν στο εξωτερικό, ενδεχομένως και με ενδιάμεσες στάσεις. Αυτά, όμως, μένει να αποδειχθούν ή όχι από την Δικαιοσύνη.

Ποοι απομακρύνονται

Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα στα POS της οποίας «φούντωσαν» οι εν λόγω συναλλαγές τους τελευταίους μήνες, έγινε ο εσωτερικός έλεγχος και αναμένεται να συγκληθεί άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για τις απομακρύνσεις στελεχών όπως της Γενικής Διευθύντριας Διανικής Τραπεζικής (Νέλλη Τζάκου), του διευθυντή καρτών (Γιώργου Χατζανδρέου) και ίσως και άλλου ενός στελέχους.

Σύμφωνα με τον κ.Γιώργο Ρούσκα πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, η χρήση πιστωτικής κάρτας ως μέσο πληρωμής για την απόκτηση ακινήτου δεν είναι αποδεκτή από το Νόμο. Κι αυτό γιατί «πρόκειται για αγαθό που δεν παραδίδεται τη στιγμή της αγοραπωλησίας. Εκ της λογικής η συναλλαγή μέσω POS δεν είναι αναγνωρισμένη, και για αυτό εξάλλου δεν χρησιμοποιείται, ούτε για την κατάθεση προκαταβολής».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην Destiny Επενδυτική, η πρακτική των POS εφαρμόστηκε προκειμένου ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να δώσει το λεγόμενο «καπάρο». Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο γιατί τα POS που είχε στην κατοχή της η Destiny Επενδυτική έπρεπε να μετακομίσουν έως την Κίνα, αφού όπως οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται «οι αγοραστές έρχονταν στην Ελλάδα, όπου ξεναγούνταν σε διαθέσιμα ακίνητα και εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr πάντως στα τελικά συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων που σύναψε η Destiny με Κινέζους αγοραστές δεν εμφανίζεται πουθενά ως μέσο εξόφλησης η πιστωτική κάρτα και η χρήση POS.

Σύμφωνα δε με νομικούς κύκλους, η όλη πρακτική των POS υιοθετήθηκε για την εξυπηρέτηση των Κινέζων αγοραστών, οι οποίοι για λόγους που πλέον ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, απέφευγαν μερικώς ή ολικώς να πληρώσουν με τραπεζικό έμβασμα ή δίγραμμη επιταγή.