ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσιγκτον κατήγγειλε την "τρόικα της τυραννίας" στη Λατινική Αμερική

Φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βραζιλία πέρασε στη Βενεζουέλα - Κεντρική Εικόνα

Ο Λευκός Οίκος επέβαλε σήμερα νέες «σκληρές» κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, την οποία κατηγορεί ότι αποτελεί μέρος, μαζί με την Κούβα και τη Νικαράγουα, μιας «τρόικας της τυραννίας» στη Λατινική Αμερική.

Οι κυρώσεις στοχοθετούν κυρίως τον τομέα του χρυσού και τα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Αβάνας επίσης ενισχύθηκαν, ανακοίνωσε ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια ομιλία που εκφώνησε με αντικείμενο την αμερικανική πολιτική στη Νότια Αμερική, ο Τζον Μπόλτον χαιρέτισε την πρόσφατη εκλογή προσωπικοτήτων «ίδιας ευαισθησίας» με τη ρεπουμπλικανική διοίκηση, όπως του Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία και του νέου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου.

«Αυτές είναι θετικές ενδείξεις για το μέλλον της περιοχής» υπογράμμισε.

«Προς το παρόν, παραμένουμε αντιμέτωποι σε αυτήν την ήπειρο με καταστροφικές δυνάμεις καταστολής, σοσιαλισμού και ολοκληρωτισμού» κατήγγειλε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπόλτον καταφέρθηκε— θυμίζοντας τον «Άξονα του Κακού» του πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, εναντίον «αυτού του τριγώνου του τρόμου που έχει σχηματιστεί μεταξύ της Αβάνας, του Καράκας και της Μανάγουας» και κατά των «τριών τυράννων τους που πιστεύουν ότι είναι ισχυροί άνδρες και επαναστάτες», όμως στην πραγματικότητα είναι «κλόουν και αξιοθρήνητοι».

«Η τρόικα της τυραννίας σε αυτήν την ήπειρο δεν θα διαρκέσει για πάντα. Όπως όλα τα καθεστώτα και οι καταπιεστικές ιδεολογίες, είναι καταδικασμένη στον αφανισμό» σημείωσε ο ίδιος, καλώντας τους ηγέτες της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα να «νιώθουν φόβο απέναντι στην ενάρετη εξουσία» των πολιτών τους.

«Ο πρόεδρος και η διοίκησή του θα στηρίξουν τους μαχητές της ελευθερίας» υπογράμμισε ο Τζον Μπόλτον από το Φρίντομ Τάουερ στο Μαϊάμι.

Προκειμένου να πολεμήσει τα τρία καθεστώτα που κατηγορούνται ότι «προκαλούν τεράστια οδύνη στους πολίτες τους» και μια «τεράστια αστάθεια στην περιοχή» και προκειμένου να «υπερασπιστεί το Κράτος δικαίου, τη ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όπλο των κυρώσεων.

Αφού στοχοθέτησε 70 πρόσωπα ή οντότητες στη Βενεζουέλα, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Μαδούρο και τη σύζυγό του, ο Ντόναλντ Τραμπ «υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων» σε βάρος του Καράκας, εξήγησε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ.

«Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν τα δίκτυα που παρεμβαίνουν στους διεφθαρμένους οικονομικούς τομείς» και κυρίως, άμεσα, στον τομέα του χρυσού. Κανένας Αμερικανός δεν θα μπορεί πλέον να έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα σε αυτόν τον τομέα, «τον οποίο χρησιμοποιεί το καθεστώς για να χρηματοδοτήσει τις παράνομες δραστηριότητές του, να γεμίσει τα ταμεία του και να παράσχει στήριξη σε εγκληματικές οργανώσεις», σύμφωνα με τον Τζον Μπόλτον.

Καθώς ο Νικολάς Μαδούρο, ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον, προσφεύγει στις «ίδιες καταπιεστικές τακτικές που χρησιμοποιεί η Κούβα εδώ και δεκαετίες» και καθώς «η κουβανική δικτατορία επιτρέπει στο καθεστώς της Βενεζουέλας να επιβάλει την καταστολή της», ο Μπόλτον επισήμανε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Αβάνας θα καταστούν επίσης αυστηρότερες.

«Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε περισσότερες από 20 οντότητες, που αποτελούν μέρος των ενόπλων δυνάμεων ή των υπηρεσιών πληροφοριών της Κούβας ή ελέγχονται από αυτούς, στον κατάλογο των οντοτήτων που δεν έχουν δικαίωμα οικονομικών συναλλαγών με τους Αμερικανούς» εξήγησε.