ΔΙΕΘΝΗ

ACI Europe: Περιμένουμε επιβράδυνση της κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, λόγω ανασφάλειας και Brexit

ACI Europe: Περιμένουμε επιβράδυνση της κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, λόγω ανασφάλειας και Brexit - Κεντρική Εικόνα

Η ζήτηση για αεροπορικές υπηρεσίες στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια και της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα η ένωση αεροδρομίων ACI Europe.

Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση από το 8,2% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο.

«Τα αεροδρόμια της ΕΕ πιθανόν να δουν μια συνεχή μείωση της επιβατικής κίνησης λόγω της χαμηλότερης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που τροφοδοτείται από την τρομοκρατία και την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς και από το γεγονός ότι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν τη δυναμικότητά τους» ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής της ACI Europe Ολιβιέ Γιάνκοβετς.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρίες όπως η Lufthansa και η IAG, στην οποία ανήκει η British Airways, έχουν πει ότι θα περιορίσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια φέτος.

Τα θετικά σημεία κατά το πρώτο εξάμηνο είναι τα δευτερεύοντα αεροδρόμια όπου αυξάνεται η κίνηση σε εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως οι αερολιμένες Βερολίνου Σένεφελντ, Κολωνίας-Βόννης και Βαρκελώνης, είπε η ACI Europe, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν τις Fraport, Groupe ADP και Aena.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τα αεροδρόμια της Τουρκίας, όπου η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 17,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Καθώς αυτά τα στοιχεία για την κίνηση δεν αντανακλούν τον πλήρη αντίκτυπο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση της αεροπορικής κίνησης κατά το καλοκαίρι και για το υπόλοιπο του έτους» πρόσθεσε ο Γιάνκοβετς.

Οι μετοχές των τουρκικών τουριστικών εταιρειών κατέγραψαν σήμερα άνοδο ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.