ΔΙΕΘΝΗ

ΕasyJet: Ενδιαφέρον για άλλοτε κραταιά και νυν πτωχευμένη αεροπορική εταρεία

ΕasyJet: Ενδιαφέρον για άλλοτε κραταιά και νυν πτωχευμένη αεροπορική εταρεία - Κεντρική Εικόνα

Στο τραπέζι και πάλι φέρνει η EasyJet Plc  την πρότασή της να εξαγοράσει την πτωχευμένη αεροπορική εταιρεία Alitalia, καθώς η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει συμφωνία αποκρατικοποίησης της αεροπορικής εταιρείας.

Ο low cost αερομεταφορές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για την Alitalia ήδη από το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε συνομιλίες για τις πτήσεις κοντινών αποστάσεων με τους Ιταλούς λαϊκιστές που έχουν αναλάβει την εξουσία από την άνοιξη. Η πρόταση άλλωστε της EasyJet για εξαγορά μειoψηφικού πακέτους της Alitalia συμβαδίζει με την στρατηγική επέκτασης της τόσο στην ιταλική όσο και σε άλλες αγορές.

Τα κυβερνητικά σχέδια ωστόσο, δεν στρέφονται αποκλειστικά σε έναν και μόνο «μνηστήρα». Όπως είχε αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός βιομηχανίας, Luigi Di Maio οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι –Ferrovie Dello Stato- καθώς κι ένας ή περισσότεροι διεθνείς επενδυτές θα μπορούσαν να πάρουν μερίδιο της εταιρείας. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η Alitalia τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης το περασμένο έτος και η Ρώμη έκτοτε αναζητά αγοραστή. Η πώληση υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο ωστόσο το deadline μετατέθηκε στο τέλος Οκτωβρίου λόγω των γενικών εκλογών το Μάρτιο και της αλλαγής στην κυβέρνηση.

Η Alitalia ήρθε για δεύτερη φορά αντιμέτωπη με την πτώχευση μέσα σε μια δεκαετία, αφότου έχασε μεγάλο μέρος των κερδών της αλλά και των πελατών της από τους low cost αερομεταφορείς όπως Ryanair και Easyjet λόγω ιδιαιτέρως χαμηλών ναύλων που προσφέρουν.  Έκτοτε στηρίζεται από το ιταλικό κράτος που αναζητά τη διάσωσή της και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδιο στην επιχείρηση. Το κράτος επέκτεινε την τελική προθεσμία για να γίνουν προτάσεις και συμφώνησε να ενισχύσει με 300 εκατ. ευρώ την αεροπορική εταιρεία μέσω δανείου-γέφυρα για να τη διατηρήσει λειτουργική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η EasyJet δεν είναι ο μόνος αερομεταφορέας που στοχεύει στον ιταλικό αερομεταφορέα. Ήδη από πέρυσι και ο ιρλανδικός αερομεταφορέας Ryanair δεν έκρυψε την διάθεσή του για να πάρει τα καλύτερα κομμάτια της ακρωτηριασμένης εταιρείας που έχανε 35 ευρώ για κάθε επιβάτη παρά το ρεκόρ αφίξεων που καταγράφει η Ιταλία τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τα σχέδια της Ryanair προτείνουν την διάσπαση της εταιρείας, πράγμα που δεν αρέσει στην ιταλική κυβέρνηση. Deutsche Lufthansa AG και  Cerberus Capital Management LP είναι επίσης ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.