ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύρτσος: Δεν νομίζω να συνεννοηθούμε στη συνταγματική αναθεώρηση

Κύρτσος: Ο Τσίπρας έχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, με όσα υπέγραψε - Κεντρική Εικόνα

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, βλέπω ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην πόλωση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για την πρωτοβουλία εκκίνησης της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, που ανέλαβε ο πρωθυπουργός αποστέλλοντας σχετική επιστολή στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων, τα οποία εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

   «Δεν μπορείς να έχεις συνεννόηση σε ορισμένα θέματα στρατηγικής σημασίας και να επενδύεις στην πόλωση στα υπόλοιπα. Πρέπει συνολικά το πολιτικό περιβάλλον να ευνοεί τη συνεννόηση. Έπειτα, έχουμε μπει και σε μια προεκλογική ευθεία άγνωστης διάρκειας και νομίζω ότι είναι και λάθος ο χρονικός προσδιορισμός, όταν ανεβάζεις την ένταση και πας για τη μεγάλη σύγκρουση, να περιμένεις να συνεννοηθείς κιόλας», εκτίμησε ο κ. Κύρτσος.

   Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επίτευξης συναίνεσης στα προς αναθεώρηση άρθρα ο ευρωβουλευτής παρατήρησε: «Στα πανεπιστήμια, για παράδειγμα, βασική θέση δική μας είναι ότι θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στα ιδιωτικά ΑΕΙ, όπως υπάρχουν στην Κύπρο και έχουμε εκεί 15.000-20.000 Έλληνες φοιτητές. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση παίζει άλλα παιχνίδια. Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τα ΑΕΙ, υποθέτω θα είναι δύσκολη η συνεννόηση. Σε άλλα ζητήματα, όμως, όπως τι νομοθεσία υπάρχει για κάθαρση σε πολιτικές υποθέσεις, τις διαχειριστικές υποθέσεις πολιτικών, εκεί νομίζω πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συνεννοηθούμε. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει γίνει προεργασία. Δεν μπορείς να πηγαίνεις από την πύρινη πόλωση, να περιγράφεις τον αντίπαλό σου με πολύ επιθετικούς όρους και από την άλλη να επιδιώκεις τη συναίνεση».

   Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον αντίκτυπο που έχουν σε αυτήν οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αναταράξεις ο κ. Κύρτσος επισήμανε: «Θα έπρεπε να ήμασταν πιο ανεξάρτητοι από την ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία, γιατί αν δούμε π.χ. τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ελάχιστα έχουν επηρεαστεί από την ιταλική αναταραχή, ενώ εμείς εμφανιζόμαστε πιο ευάλωτοι. Επομένως μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Ιταλία [...] Αν μπορούσαμε να βγαίνουμε στις αγορές π.χ. με τα επιτόκια της Πορτογαλίας, αυτό θα ήταν και ένα καλό σήμα για τους επενδυτές, ένα καλό σήμα για τα επιτόκια στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα καταστραφούμε που δεν θα βγούμε στις αγορές, επειδή υπάρχει η σχετική πρόνοια, αλλά το γεγονός ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές σημαίνει πολλά πράγματα, ότι δεν μπορούμε, ότι δεν είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί, ότι δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης, ότι δεν υπάρχει επενδυτική δυναμική και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους».