ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας, αλλά δεν απέφυγε το αρνητικό πρόσημο

Τραπεζικό «σφυροκόπημα» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Καθαρά πτωτική η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν αυτοί ανέκαμψαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Η αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θετική παρακαταθήκη για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ πάρα πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στην Ιταλία και το βραδινό κλείσιμο της WallStreet.

Μένοντας στην Ιταλία και όπως ήταν αναμενόμενο, σε μια πρωτοφανή για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κίνηση, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας και καλεί την Ρώμη να προχωρήσει σε επανεξέταση και επανακατάθεσή του.

Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι "το προσχέδιο δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2018".¨

O αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε μέσω διαδικτύου την απόρριψη του ιταλικού δημόσιου προϋπολογισμού από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι 'ειδήμονες' που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε".

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή και καλύτερη από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, όπου ο τραπεζικός δείκτης έφθασε να χάνει έως και 2,52%, με τελικό κλείσιμο στο -0,61%  (Alpha Bank +0,88%, Eurobank -2,75%, Εθνική 0% και Πειραιώς -2,99%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, "το γ' τρίμηνο του 2018, τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2018, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου", επισημαίνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, σημειώνει η ΤτΕ, "οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2018".

Κακή η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+0,77%), ΔΕΗ (+3,61%), Τιτάν (+0,41%), Jumbo (+0,32%) και αμετάβλητος ο τίτλος τηςAegean Airlines.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco(-2,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,34%), 3Ε (-2,67%), ΕΥΔΑΠ (-3,17%), ΕΧΑΕ (-2,25%), Σαράντη (-2,33%) και Motor Oil (-3,17%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κατόρθωσαν να διακριθούν θετικά οι Αλουμύλ (+10,39%),Audiovisual (+6,67%), Inform Λύκος (+6,98%), Κέκροψ (+5,04%), Πλαστικά Θράκης (+2,55%) και Ιντρακόμ (+2,36%).

Ελαφρά υψηλότερο, στα 323,378 δισ. ευρώ, ήταν το χρέος γενικής κυβέρνησης στο β' τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Ένα τρίμηνο νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 322,568 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα γενικής κυβέρνησης στο 2ο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 20,188 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες ήταν 20,368 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 615,28 μονάδες (-1,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 619,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.

Ο τζίρος, στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, έφθασε στα 28 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".