ΑΓΟΡΕΣ

Σημαντικές πιέσεις στην Ευρώπη, ακολουθεί χαμηλότερα και το Χ.Α.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, προς νέα υψηλά εννεαμήνου το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται  οι ευρωπαϊκές αγορές με τις διπλωματικές εντάσεις, καθώς δεν διαφαίνονται, άμεσες, θετικές εξελίξεις τόσο στην υπόθεση του "Brexit", όσο και στα θέματα του ιταλικού προϋπολογισμού.

"Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας είναι έτοιμος να προσαρμόσει τα μέτρα στον αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό του 2019, αν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά και το spread μεταξύ των αποδόσεων των 10ετων ιταλικών και αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κάνει άλμα", σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας "il Messaggero", όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται αν ο εναλλακτικός προϋπολογισμός θα προβλέπει έλλειμμα χαμηλότερο από το 2,4% του ΑΕΠ, τονίζει όμως πως η εναλλακτική λύση δεν θα περιλαμβάνει έξοδο από την ευρωζώνη.

"Το 'plan B' της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει επανακαθορισμό των μέτρων για τη συνταξιοδότηση και το βασικό εισόδημα για τους φτωχούς, δυο βασικά σημεία του προϋπολογισμού", αναφέρει η il Messaggero, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τις πηγές της.

Από την άλλη, ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι "τα μέτρα για το εισόδημα του πολίτη και τη μείωση της συντάξιμης ηλικίας δεν θα αλλάξουν, έστω και αν είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κομισιόν θα απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό. Τραβάμε μπροστά γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας".

"Η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, έχουν αφήσει αρκετές κυβερνήσεις της ευρωζώνης με λιγότερο περιθώριο ευελιξίας στον προϋπολογισμό τους, σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία", σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s.

Όπως επισημαίνει, για τις χώρες που ήδη είχαν υψηλό επίπεδο χρέους, "ο συνδυασμός των αυξημένων δαπανών κοινωνικής πρόνοιας και η επιβράδυνση των εσόδων από τους κυκλικούς άμεσους φόρους, θα μειώσει τις επιλογές πολιτικής που θα έχουν για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά δυσμενείς συνθήκες".

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά πτωτική δείχνει η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ το -1,53% του τραπεζικού δείκτη, δείχνει τον κλάδο που εστιάζουν περισσότερο οι εν δυνάμει πωλητές.

Η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει και τιμές χαμηλότερα των 620 μονάδων, ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 14 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι ΔΕΗ (+4,39%), Εθνική (+0,43%) και Jumbo (+0,47%).

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank(-3,32%), Aegean Airlines (-2,04%), Πειραιώς (-2,45%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,99%), Motor Oil (-2,49%), ΟΛΠ (-2,03%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι AlphaBank, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Grivalia Properties, Lamda Development, 3Ε, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Τίποτα το άξιο θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ πάρα πολλά για το σημερινό κλείσιμο της συνεδρίασης, θα κρίνει το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.