ΕΥ ΖΗΝ

Μουσική Οδύσσεια με ελληνικό ρεπερτόριο στην Όπερα του Ρήνου στο Στρασβούργο

Μουσική Οδύσσεια με ελληνικό ρεπερτόριο στην Όπερα του Ρήνου στο Στρασβούργο - Κεντρική Εικόνα

Για πρώτη φορά στα χρονικά ακούστηκαν σήμερα το πρωί, ελληνικά τραγούδια από Έλληνες Συνθέτες στην Γαλλική Εθνική Όπερα του Ρήνου, στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο του δεκαπενθήμερου ελληνικού Πολιτισμού (12-28 Οκτωβρίου). Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του δήμου Στρασβούργου.

Το μουσικό πρόγραμμα της παράστασης σχεδίασε ο Διονύσης Ίδης, μέλος του Όπερα Στούντιο της Εθνικής Όπερας του Ρήνου, θέλοντας να προσφέρει, στο κοινό, ένα ταξίδι - μία λυρική οδύσσεια - βασισμένο στις τρείς μορφές της αγάπης στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό: την Αγάπη, τον Έρωτα και τη Φιλία, έννοιες τις οποίες, κατά τον ίδιο, συναντάμε στα ελληνικά τραγούδια.

Ο Διονύσης Ίδης με τη μπάσα φωνή του και η σοπράνο Ελένη Κοντογιάννη, σε συνοδεία με το μουσικό σύνολο «Νοτιάς » με τον Γιώργο Μπακαλίδη στο πιάνο, τον Νίκο Δημητρίου στο μπουζούκι, τον Βασίλη Κωνσταντινίδη στη κιθάρα και τον Δαβίδ Πόρο στο βιολοντσέλο τίμησαν, μέσα από αυτό το ταξίδι, γνωστούς μουσικοσυνθέτες όπως τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μουζάκη αλλά και τους Τάκη Μωράκη, Νίκο Βέρτη, Γιάννη Μηλιώκα και τον ίδιο τον Διονύση Ίδη σε κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου…

Ο Διονύσης Ίδης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία όπου σπούδασε μουσική. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικές μουσικές παραγωγές στο Θέατρο και στη Μουσική Σκηνή της Στουτγάρδης, στο Παλιό Θέατρο του 'Ααχεν αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το 2010 έγινε μέλος της Όπερας της Στουτγάρδης και το 2017 μέλος του Όπερα Στούντιο της Όπερας του Ρήνου στο Στρασβούργο.

Η Ελένη Κοντογιάννη σπουδάζει τραγούδι στο Ωδείο του Στρασβούργου (Hear), παίζει πιάνο, κιθάρα, ελληνικά και αφρικανικά κρουστά. Στην Ελλάδα έχει ειδικευτεί στην ελληνική παραδοσιακή, λαϊκή, βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική και ξεκινάει τη συνεργασία της με την Εθνική Όπερα του Ρήνου.

Ο Γιώργος Μπακαλίδης έχει σπουδάσει πιάνο, ακορντεόν, κλαρίνο, και σαξόφωνο και έχει εκπαιδευτεί στη παραδοσιακή και στη τζαζ μουσική. Ως μουσικός αλλά και συνθέτης συνοδεύει μουσικά σύνολα και ορχήστρες ανά τη Γερμανία.

Ο Νίκος Δημητρίου, αν και γεννήθηκε και ζει στη Γερμανία, έμεινε πιστός στις ελληνικές μουσικές παραδόσεις. Παίζει μπουζούκι, μπαγλαμά και κιθάρα και συνοδεύει πληθώρα μουσικών συνόλων.

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης σπούδασε τζαζ κιθάρα στο 'Αμστερνταμ και μουσικολογία στο Βερολίνο. Παίζει επίσης ούτι, ηλεκτρική κιθάρα και πιάνο. Είναι μουσικός παραγωγός, καθηγητής κιθάρας, κλασσικός σολίστας, συνθέτης, τραγουδιστής και μουσικός θεάτρου.

Ο Δαβίδ Πορο παίζει βιολοντσέλο από τα τέσσερα του χρόνια. Έχει σπουδάσει βιολοντσέλο και μουσική δωματίου στο Ωδείο της Ντιζόν. Συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στρασβούργου και τις Ορχήστρες της Όπερας του Ρήνου, της Λωρραίνης και της Φρανς-Κοντέ.