ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει καταγραφεί από όλους

Ν. Παππάς: Η ΝΔ κτίζει αφήγημα ότι η οικονομία κινδυνεύει, για να δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής της λιτότητας - Κεντρική Εικόνα

«Οι επιλογές πολιτικής έχουν γίνει. Δεν είναι θέμα προσώπων. Άλλωστε, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υπήρξε η απόλυτη ταύτιση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε από τις Βρυξέλλες στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» σχετικά με το ζήτημα παραίτησης του Ν. Κοτζιά. Ο Ν. Παππάς έκανε λόγο για μια πρωθυπουργική παρέμβαση (σ.σ. ανάληψη χαρτοφυλακίου ΥΠΕΞ από τον πρωθυπουργό) η οποία θα διασφαλίσει την ομαλή κυβερνητική λειτουργία. Τέλος, χαρακτήρισε εύστοχη τη σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου περί μιας «ακατανόητης» παραίτησης εκ μέρους του Ν. Κοτζιά.

Απαντώντας για το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός με τις χθεσινές του δηλώσεις λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Ν. Παππάς είπε ότι «η κίνηση του πρωθυπουργού ήταν κίνηση τόλμης γιατί ανέλαβε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο με ρητή δέσμευση -η οποία δεν συνηθίζεται- και ειδική αναφορά σε ένα από τα θέματα που αφορούν το υπουργείο Εξωτερικών». Ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε φλέγον ζήτημα το Μακεδονικό, συμπληρώνοντας ότι το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την κυβέρνηση, έχει καταγραφεί από όλους, ακόμα και από αυτούς που δεν θα ήθελαν λύση του και συγχέουν την αλλαγή στο ΥΠΕΞ με αλλαγή πλεύσης, τόνισε. «Η Ελλάδα δεσμεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο», είπε κλείνοντας το θέμα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Μιλώντας για τη σημερινή συμμετοχή του σε φόρουμ στις Βρυξέλλες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ο Ν. Παππάς είπε ότι «είμαστε ενώπιων πάρα πολύ σημαντικών αλλαγών και ανοίγονται δύο κρίσιμα ζητήματα: το πώς θα διασφαλίσουμε ότι τις νέες τεχνολογίες θα μπορούν να τις απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και δεύτερον, τι θα κάνουμε με τον μεγάλο αριθμό εργασιών που θα αντικατασταθούν από τις μηχανές» ανέφερε. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ έκανε λόγο για καίρια ερωτήματα τα οποία πρέπει και αυτά να μπουν στην ατζέντα μιας αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης, καθώς είναι κοντά η στιγμή που θα έχουμε κατακλυσμιαίες αλλαγές στην οικονομία μέσω των τεχνολογικών αυτών αλλαγών. Χαρακτήρισε σημαντικό ζήτημα «το πώς θα διαχειριστούν οι προοδευτικές δυνάμεις όλα αυτά για καλό όλων και όχι ως εργαλείο πολλαπλασιασμού των κοινωνικών ανισοτήτων». Συμπλήρωσε δε ότι «η ελεύθερη αγορά δεν έχει χώρο για κοινωνικές προτεραιότητες. Η ανάγκη για αριστερές πολιτικές είναι απαραίτητη».

Μιλώντας για τις ακροδεξιές φωνές που δυναμώνουν στην Ευρώπη, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, ανέφερε ότι «οι δυνάμεις της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς έχουν ένα μειονέκτημα. Δεν μπορούν με τρόπο συνολικό και συνεκτικό να μιλήσουν για την Ευρώπη γιατί έχουν μια εικόνα εαυτού που ανταποκρίνεται μόνο στη χώρα τους. Έτσι, δεν είναι σε θέση να δώσουν λύσεις συνολικά για την Ευρώπη. Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν το ηθικό και ιδεολογικό πλεονέκτημα να μπορούν να μιλήσουν για συλλογικές προοδευτικές λύσεις και πρέπει να βρίσκονται στον αντίποδα της ακροδεξιάς παλινόρθωσης» τόνισε. «Έχουμε ευθύνη να πυκνώσουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα και να δουλέψουμε εντατικά για να υπάρξει ένας πλατύς συνασπισμός όπου αυτές οι προγραμματικές προτάσεις θα γίνουν εφαρμοσμένη πολιτική» συμπλήρωσε κλείνοντας.