ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς

Στήριξη στον Γερουλάνο από τον Κοτζιά - Κεντρική Εικόνα

Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό υπέβαλε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Οι αρμοδιότητες του υπουργείου περνούν στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι σχέσεις του υπουργού με το Μαξίμου είχαν φτάσει σε οριακό σημείο χθες μετά και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. O YΠΕΞ θεώρησε οτι ο πρωθυπουργός δεν του παρείχε την απαραίτητη στήριξη στην ενδοκυβερνητική κόντρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός υπέβαλε χθες βράδυ την παραίτησή του και ενημέρωσε σχετικά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον υπουργό Εξωτερικών, ήταν οι «μπηχτές» Καμμένου κατα τη διάρκεια του υπουργικού για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια» καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.

Σε δηλώσεις του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, νωρίτερα,  χαρακτήρισε «φαντασιόπληκτες»  τις διαρροές για τον άγριο καβγά Κοτζιά - Καμμένου στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για πιθανή παραίτηση του Νίκου Κοτζιά επειδή δεν τον κάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Alpha είπε: «Αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορούσε θα το έλεγε στον πρωθυπουργό», διαψεύδοντας ουσιαστικά ότι ο υπουργός Εξωτερικών απείλησε με παραίτηση ενώπιον του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Κοτζιά, ο ΥΠΕΞ έχει αναλάβει πρωτοβουλία να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.

Σημειώνεται πως ο Νίκος Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια».