ΕΛΛAΔΑ

Χιλιάδες ακίνητα δημεύονται από το Δημόσιο λόγω κτηματολογίου -Δείτε πού

Έκρηξη τιμών στα ακίνητα σε αγορά και ενοικίαση - Αναλυτικοί πίνακες - Κεντρική Εικόνα

Στην κατοχή του Δημοσίου αναμένεται να περάσουν τους επόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν προσήλθαν ποτέ στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η δήμευση θα πραγματοποιείται με το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας που έχει οριστεί για κάθε περιοχή και εφόσον δεν παρουσιαστεί ο ιδιοκτήτης, αυτομάτως οι περιουσίες αυτές θα περνούν στο κράτος. Πρόκειται για εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί αγνώστου ιδιοκτησίας, καθώς στο πλαίσιο της κτηματογράφησης οι ιδιοκτήτες τους δεν προχώρησαν στην αναγνώριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν προσεγγίζουν τις 300.000 πανελλαδικά, αν και κανείς είναι σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό. Εξ αυτών, περίπου τα 2/3 εκτιμάται ότι είναι ούτως ή άλλως ακίνητα του Δημοσίου που δεν προχώρησε στη δήλωσή τους, κάτι που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 1/3 αφορά ιδιωτικές περιουσίες, διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες και οικόπεδα, αρκετά εκ των οποίων σε περιοχές με υψηλή εμπορική αξία. Σύμφωνα με αναφορές υποθηκοφυλάκων, μόνο στα βόρεια προάστια έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη.

Ήδη, ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός σε 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και άλλες 91 ανά την επικράτεια στις οποίες συμπληρώνονται φέτος 14 χρόνια λειτουργίας των αντίστοιχων κτηματολογικών γραφείων. Εφόσον με το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος δεν έχουν δηλωθεί όλα τα ακίνητα, τότε εκείνα θα περάσουν αυτομάτως στο Δημόσιο, καθώς θα θεωρηθούν αγνώστου ιδιοκτήτη. Πρόκειται για περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Ελευσίνα, η Νέα Πέραμος και το Νέο Ψυχικό, καθώς και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και το Αργοστόλι (Κεφαλονιά).

Καταλυτικό ρόλο στην αξιοποίησή των αδήλωτων ακινήτων αναμένεται να διαδραματίσει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. που «λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ίδια στην ιστοσελίδα της. Ειδικότερα, η Εταιρεία, «διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου α) να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της Ελλάδας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και β) να συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι τα αστικά και αγροτικά ακίνητα που δεν δηλώθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο περιέρχονται στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ενώ τα δασικά χορτολιβαδικά, βραχώδη, φρυγανώδη, εποικιστικά και κρημνώδη, περιέρχονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί όσο περνούν οι μέρες, αφού λίαν συντόμως λήγουν οι προθεσμίες που είχαν δοθεί (μαζί με τις σχετικές παρατάσεις) σε μια σειρά άλλων σημαντικών περιοχών ανά την Ελλάδα όπως είναι η Καλαμάτα, η Πάτρα, και το Αργοστόλι, αλλά και σε περιοχές εντός του νομού Αττικής όπως είναι τα Μελίσσια, η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, η καταγραφή ολόκληρης της κτηματικής περιουσίας της χώρας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020, αν και για τους γνώστες αυτός ο στόχος θεωρείται αρκετά αισιόδοξος. Κατά τον νόμο, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου). Δήλωση θα πρέπει να υποβάλλει επίσης ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος αλλά και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.).

Σε ποιες περιοχές λήγουν προσεχώς οι προθεσμίες δήλωσης ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Περιοχή Καταληκτική ημερομηνία

Διαλεκτό Καβάλας 15 Οκτωβρίου

Απολλωνία Σίφνου 19 Οκτωβρίου

Αρτεμώνας Σίφνου 19 Οκτωβρίου

Παράλιο Άστρος Αρκαδίας 29 Οκτωβρίου

Μελίσσια Αττικής 3 Νοεμβρίου

Πολύπετρο Κιλκίς 3 Νοεμβρίου

Νέα Σμύρνη Αττικής 10 Νοεμβρίου

Λυσιμάχεια Αιτωλίας 10 Νοεμβρίου

Νέα Κερασούντα Πρέβεζας 10 Νοεμβρίου

Κεφαλάρι Αργολίδας 15 Νοεμβρίου

Περαία Θεσσαλονίκης 23 Νοεμβρίου

Ποσειδωνία Σύρου 30 Νοεμβρίου

Νέα Αγχίαλος Βόλου 30 Νοεμβρίου

Θέρμη Θεσσαλονίκης 6 Δεκεμβρίου

Νέα Πέραμος Παγγαίου 6 Δεκεμβρίου

Φοίνικας Σύρου 6 Δεκεμβρίου

Γαλησσά Σύρου 9 Δεκεμβρίου

Στάμνα Αιτωλικού 9 Δεκεμβρίου

Αντικάλαμος Καλαμάτας 9 Δεκεμβρίου

Γιάννουλη Τυρνάβου 15 Δεκεμβρίου

Άγιος Ιωάννης Ρέντης 22 Δεκεμβρίου

Αιτωλικό Μεσολογγίου 22 Δεκεμβρίου

Αργοστόλι 22 Δεκεμβρίου

Αλέξανδρος Λευκάδας 22 Δεκεμβρίου