ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγας: Όταν έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα κριθούν όλοι

Π. Ρήγας: Οι πολίτες πρέπει να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους το τέλος των μνημονίων - Κεντρική Εικόνα

«Η Συμφωνία (των Πρεσπών) θα κριθεί στη Βουλή, θα κριθεί ποιοι θα πάρουν θέση, όλοι οι βουλευτές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την προοπτική η Συμφωνία να έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο προς κύρωση.

«Είναι ένα θέμα εθνικό, όπου θα κριθούν όλοι, εάν έχουν διάθεση να επιλύσουν προβλήματα και να δώσουν άλλη προοπτική στη χώρα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό, δεν υπολογίζουμε τίποτε άλλο παρά μόνο το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας, ενώ σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας σημείωσε: «Με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ και το μεγάλο διακύβευμα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, από τα μνημόνια και να σταματήσει η διαφθορά που υπήρχε μεταξύ πολιτικού συστήματος, οικονομικού συστήματος και ΜΜΕ».

«Παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε. Από εκεί και πέρα ό,τι νομίζει, ό,τι εκτιμά ο καθένας στη βάση των απόψεων, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των εθνικών συμφερόντων, εκεί θα κριθούν όλα στη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βάζει θέμα ή να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ας το κάνει», εξήγησε ο αν. υπουργός Άμυνας και διερωτήθηκε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση τι κάνει; Μπορεί να μας απαντήσει; Άλλα θα λέει στο εσωτερικό της χώρας, φοβούμενη προφανώς μια διάσπασή της και άλλα θα λέει στο εξωτερικό ή αυτά τα οποία η κυρία Σπυράκη έχει πει και τις συναντήσεις που έκανε με τον κ.Ζάεφ, που τυχαίως βγήκανε για έναν καφέ;».

Με αφορμή τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και σχολιάζοντας της δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα περί αυτών, ο κ. Ρήγας παρατήρησε: «Πρώτον, είναι προφανές ότι οι διεθνείς αγορές μπορούν και θα επηρεάσουν, αλλά είμαστε πλήρως ασφαλισμένοι όσον αφορά αυτές τις αναταραχές, που μπορεί να γίνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα [...] Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα να είμαστε διασφαλισμένοι. Δεύτερον υπάρχει η αναβάθμιση η οποία έχει γίνει, παρά την κρίση που υπάρχει, διότι δεν αφορά εμάς αυτή η κρίση που διαμορφώνεται, αφορά όλες τις χώρες. Μέσα σε αυτή την κρίση σε εμάς υπήρξε αναβάθμιση [...] Ο κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να υπερασπίζεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, οφείλει ο ίδιος να δίνει οδηγίες και μέτρα, τα οποία να βοηθούν τις τράπεζες στα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν και να σταματήσουν ό,τι έχει να κάνει με δηλώσεις ή περιγραφές τι οποίες γνωρίζουμε. Δεν χρειάζονται περιγραφές, μέτρα χρειάζονται να προτείνει. Και τα μέτρα βεβαίως, τα όσο πρότεινε την προηγούμενη περίοδο, ήταν εκτός της αντίληψης της δικής μας. Ήταν ουσιαστικά μία συνέχιση του μνημονίου, όταν μιλούσε για την πιστοληπτική γραμμή που πρέπει να υπάρχει».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο αν. υπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει εάν «τον κ.Όρμπαν και το κόμμα του θα το έχουν στο ΕΛΚ ή θα ζητήσουν την αποπομπή, όταν στέλνει ευχαριστήρια επιστολή στη Χρυσή Αυγή, για τη στάση που κράτησε εντός ευρωκοινοβουλίου για την πρόταση που υπήρξε όσον αφορά τη στάση της Ουγγαρίας στα θέματα αυτά».

Σχετικά με την έρευνα για τη διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό διευκρίνισε: «Πρώτον το 1,6 δισ είναι μέχρι το 2021, δεν έχει γίνει εκταμίευση όλων αυτών των κονδυλίων. Δεύτερον πάνω από το 50-60% των κονδυλίων αυτή τη στιγμή πηγαίνουν μέσω των ΜΚΟ απευθείας από την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που διαχειρίστηκαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξήγησε: «Σε εμάς ήταν πολύ συγκεκριμένα, ήταν όλες οι συμβάσεις αναρτημένες, έχουν γίνει με τον πιο διαφανή τρόπο και είναι πλήρως ελεγχόμενες και έχουν γίνει και όλοι οι έλεγχοι και από το Ελεγκτικό Συνέδριο --τουλάχιστον ό,τι έχει γίνει μέχρι το τέλος 2016. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί και ορθά και σωστά έχει παρέμβει η εισαγγελία, δεν υπάρχει κανένα θέμα, αλλά όσοι τα λένε αυτά χωρίς στοιχεία, πρέπει να πουν. Ο συγκεκριμένος επικεφαλής που ήταν γραμματέας στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής είχε διατελέσει και ως στρατηγός και διαχειρίστηκε και είχε εικόνα γιατί αυτός διαχειρίστηκε μεγάλο μέρος της προσπάθειας που γινόταν στα νησιά του βορείου Αιγαίου».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά για τη δυνατότητα συνεργασιών με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ,ο κ. Ρήγας είπε: «Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αποφασίσει. Θα είναι ως ουρά της ΝΔ και του νεοφιλελευθερισμού ή θα είναι σε ένα μέτωπο προοδευτικό, το οποίο θα απαντήσει στο σύνολο αλλαγή του μοντέλου του αναπτυξιακού της χώρας; [...] Ουσιαστικά μετέχει ηθελημένα ή άθελα σε μια λογική αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου εντασσόμενη πλήρως στις επιδιώξεις και τους στόχους της ΝΔ».