ΑΓΟΡΕΣ

Η πτώση της Wall Street, μεταφέρεται σε Ασία, Ευρώπη και Χ.Α.

Η πτώση της Wall Street, μεταφέρεται σε Ασία, Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Η χθεσινή σημαντική υποχώρηση της Wall Street, ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να αφήσει "αδιάφορες" τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, με τις πιέσεις να μεταφέρονται τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο βιομηχανικός Dow Jones, όσο και ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψαν χθες στη Νέα Υόρκη τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq γνώρισε το μεγαλύτερο "sell off" από τον Ιούνιο του 2016.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία πούλησε σήμερα ένα νέο τριετές ομόλογο με επιτόκιο 2,51%, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Συνολικά, περιλαμβανομένων και των δημοπρασιών 7ετών, 15ετών και 30ετών ομολόγων, το Ιταλικό Δημόσιο άντλησε 6,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία που πραγματοποιείται από τότε που η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Για τους κινδύνους ενός εμπορικού, ή νομισματικού πολέμου προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως "κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια ανάπτυξη και θα έπληττε τους 'αθώους θεατές".

Η κα Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στις χώρες να αποκλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις και να διορθώσουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, αντί να τους εγκαταλείψουν, σε συνέντευξη Τύπου κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει το "sell off" στα παγκόσμια χρηματιστήρια, είπε όμως πως "οι αμερικανικές μετοχές και συνολικά οι τιμές των μετοχών, γενικά, είναι εξαιρετικά υψηλές".

Μέσα σε αυτό το αρνητικό διεθνές κλίμα, διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο και αν δεν υπάρξει κάποια θετική έκπληξη, πολύ δύσκολα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. θα αποφύγει την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι δείκτες και επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνουν να ανακάμπτουν από τα πρωινά χαμηλά, πιθανόν και λόγω των πιέσεων που έχουν προηγηθεί και αυτό δίνει αυξημένο ενδιαφέρον για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 610,51 μονάδες (-2,45%), για να αντιδράσει σημαντικά στην συνέχεια, αλλά παραμένοντας με αρνητικό πρόσημο, ενώ με την συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, ο τζίρος φθάνει στα 20,5 εκατ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που όλες ανεξαιρέτως έχουν ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, σε θετικό πρόσημο έχουν γυρίσει οι Eurobank (+0,36%) Aegean Airlines(+1,33%), Πειραιώς (+0,55%), Grivalia Properties (+0,55%), ΔΕΗ (+0,60%), 3Ε (+0,65%), Ελ. Πετρέλαια (+0,44%), ΕΥΔΑΠ (+0,79%), Σαράντης (+3,82%) και Jumbo (+0,51%).

Από τις μετοχές που παραμένουν στο "κόκκινο", οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,34%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,06%), Μυτιληναίο (-2,46%), ΟΤΕ (-2,15%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,44%) και Fourli(-2,50%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Motor Oil.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του δείκτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, ενώ πολλά θα κριθούν από το σημερινό ξεκίνημα στο NYSE.