ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στενεύουν τα περιθώρια για τη διάσωση της Folli Follie

Reuters: «Τρύπα» 1 δισ. βρέθηκε στις πωλήσεις της Folli Follie - Κεντρική Εικόνα

Με το μαξιμαλιστικό πλάνο διάσωσης του συνόλου των δραστηριοτήτων της Folli Follie Group, πραγματοποιούνται το διάστημα αυτό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβούλων που έχει ορίσει η διοίκηση της εταιρείας με τους πιστωτές και τους ομολογιούχους της. 

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, και οι σύμβουλοι της Folli Follie, μεταξύ των οποίων και η Deloitte η οποία έχει αναλάβει την κατάρτιση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προβλέψεων ρευστότητας και την ανάπτυξη του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης, έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές με τους πιστωτές της Folli Follie αναζητώντας τη συναίνεση τους στο πλαίσιο της κατάθεσης του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο και ρευστό για να υπάρξει επόμενη ημέρα στον όμιλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Deloitte φέρεται να έχει παρουσιάσει πριν από λίγες ημέρες σε εκπροσώπους των τραπεζών, ένα πρώτο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Folli Follie και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Με βάση αυτό το πλάνο, η τρέχουσα αξία της εταιρείας αποτιμάται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, ενώ για να είναι βιώσιμη η επόμενη ημέρα (σ.σ. κάλυψη υποχρεώσεων, κεφάλαιο κίνησης, προπληρωμή προμηθευτών, κ.ά) απαιτείται "ένεση ρευστότητας” τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. 

Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει βρει ευήκοα ώτα. Αντιθέτως τράπεζες, ομολογιούχοι και λοιποί πιστωτές αμφισβητούν και τα μεγέθη των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του ομίλου, ενώ ζητούν επιτακτικά την έξοδο του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το κάδρο. 

Οι διαπραγματεύσεις, πραγματοποιούνται, υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το βάθος και το εύρος του σκανδάλου στον ελληνικό όμιλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα του πορίσματος της Alvarez & Marsal, η Folli Follie, έκτιζε από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα, ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα.

Πρόκειται δε για μια απάτη η οποία είχε στηθεί τουλάχιστον από το 2007, όπως αναφέρεται στο Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, και για την οποία η ελληνική δικαιοσύνη ερευνά πλέον τα αδικήματα επί των οποίων μπορεί να ασκηθεί δίωξη για απάτη χειραγώγηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 

Πηγή capital.gr