ΔΙΕΘΝΗ

Ποιο νέο αεροσκάφος θα δείξουν οι Αμερικανοί στον Πάνο Καμμένο

Tα F-35 διχάζουν το Βέλγιο - Κεντρική Εικόνα

Η Lockheed Martin σχεδιάζει ένα νέο αεροσκάφος που θα είναι κάτι μεταξύ F-22 και F-35, όπως έχει γράψει το Militaire.gr.

Το αεροσκάφος αυτό σχεδιάζεται από τη Lockheed Martin, για να αντικαταστήσει σε πρώτη φάση τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-2 της ιαπωνικής αεροπορίας.

Ο ΥΕΘΑ θα επισκεφθεί την Παρασκευή τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Τέξας κι εκεί τα στελέχη της εταιρείας θα του παρουσιάσουν αυτό το νέο αεροσκάφος.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στο Militaire.gr έχει πει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει ποιο θα 'ναι το επόμενο βήμα της στον αέρα. Το αεροσκάφος που σχεδιάζει η Lockheed Martin μπορεί να είναι υποψήφιο.

Το σχέδιο της Lockheed Martin η οποία έχει μπλέξει για τα καλά με τα προβλήματα που υπάρχουν στο F-35 είναι να κατασκευάσει ένα αεροσκάφος που θα αποτελεί ένα “μείγμα” των F-22 και του F-35. Το κόστος του; Υπολογίζεται σε 177 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος.

Η λύση της σχεδίασης και κατασκευής ενός τέτοιου αεροσκάφους εξυπηρετεί την αμερικανική κυβέρνηση που δεν έχει την πρόθεση να εξάγει το F-22. Το νέο αεροσκάφος θα περιλαμβάνει μέρος της τεχνολογίας του αλλά συνεργασία με την Ιαπωνία θεωρείτε ασφαλής σε ότι έχει να κάνει με πιθανές διαρροές πληροφοριών.

Η Lockheed Martin βέβαια στοχεύει να πουλήσει το αεροσκάφος και στις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν την αεροπορική υπεροχή έναντι των Ρώσων, αλλά δεν θα ΄χουν αρκετά F-22 για να το πετύχουν. Από το 2009 αποφασίστηκε να σταματήσουν οι παραγγελίες και από τα 750 που είχε σχεδιαστεί να ενταχθούν στην αμερικανική αεροπορία θα αποκτηθούν 350.

Αν η πρόταση εγκριθεί, τότε είναι βέβαιο ότι θα “πάει πίσω” το πρόγραμμα αεροσκάφους 6ης γενιάς και δεν αποκλείεται να σταματήσει και η παραγωγή του F-35 το οποίο έχει προκαλέσει μπελάδες στην Lockheed Martin.