ΕΛΛAΔΑ

Πότε θα αρχίσει να καταβάλλεται το επίδομα ενοικίου - Ποιοι θα το λάβουν

Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση ως 300 ευρώ για νοικοκυριά με ανήλικα μέλη - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Κεντρική Εικόνα

«Η κυβέρνησή μας προχωρά με συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, αυτό που ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με παράλληλα μέτρα άμεσης ανακούφισης, όσων χτυπήθηκαν από την κρίση και γνωρίζω ότι είναι πολλοί αυτοί στα δυτικά προάστια» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην ημερίδα για τον έναν χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Αιγάλεω, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος».

Η αναπληρώτρια υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου τοποθετήθηκε και για το θέμα του επιδόματος στέγασης για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών. ΑΝέφερε σχετικά πως  «Εφαρμόζουμε από 1/1/2019 το επίδομα στέγασης για περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά. Θα ωφεληθούν συμπολίτες μας με επίδομα από 840 ευρώ έως 2.520 ευρώ το χρόνο. Οι περισσότεροι από τους ωφελούμενους είναι 25-45 χρονών καθώς στόχος μας είναι να τους ενθαρρύνουμε σε αυτή την αποφασιστική περίοδο της ζωής τους».

«Έρχομαι σήμερα έναν χρόνο μετά τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας, που κάναμε στις 2 Οκτωβρίου 2017, για να αποτιμήσουμε όλοι μαζί τη λειτουργία ενός μεγάλου θεσμού, των Κέντρων Κοινότητας, ραχοκοκαλιά του νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τόνισε ότι ο χρόνος πολιτικός και ημερολογιακός της ημερίδας σας καθορίζεται από το τέλος των μνημονίων. «Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα τα δύσκολα πέρασαν. Αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε ξανά μέτρα που δεν συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή ή την ανάπτυξη της χώρας μας, εξαιτίας νεοφιλελεύθερων εμμονών του ΔΝΤ, όπως ήταν το μέτρο για το κόψιμο προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, μέτρο που εργαζόμαστε, για να μην εφαρμοστεί» είπε η κ. Φωτίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. Μία χώρα που κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το "success story" που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι, αλλάξαμε την εικόνα. Για πρώτη φορά, από την έναρξη της κρίσης, μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια, δαπανώντας 1 δισ. 600 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια οικονομικής ασφυξίας, όταν, μέχρι το 2015, δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ» σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαβεβαιώνοντας ότι, το 2022, τα ποσοστά φτώχειας θα είναι χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν στη χώρα το 2008, στην έναρξη, δηλαδή, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. «Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκατ. ευρώ, που παραλάβαμε το 2015, σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ το 2018. Έχουμε επιτέλους αρχίσει να συγκλίνουμε θετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως προς το ύψος των προνοιακών δαπανών, οι οποίες το 2022 φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε η ίδια.

«Αποτελεί προτεραιότητά μας η κάλυψη όλων των παιδιών σε ποιοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μέσα σε τρία χρόνια, αυξήσαμε κατά 60% τον αριθμό των παιδιών που καλύπτονται δωρεάν» σημείωσε η κ. Φωτίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «επιδοτούμε ήδη όλους τους δήμους που έχουν ελλείψεις θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με 15 εκατ. ευρώ το 2018, για να ιδρύσουν 10.000 νέες θέσεις. Το 2014-2015, δόθηκαν μόνο 79.157 vouchers και φέτος δώσαμε 127.026. Για τα οικογενειακά επιδόματα, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό από 650 εκατ. ευρώ στα 910 εκατ. ευρώ (αυξήσεις από 50%-110% στα επιδόματα). Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων φέτος αφορά σε 152.000 παιδιά που έχουν ένα ζεστό γεύμα μεσογειακής διατροφής κάθε μέρα σε 953 σχολεία. Εφαρμόζουμε από 1/1/2019 το επίδομα στέγασης για περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά. Θα ωφεληθούν συμπολίτες μας με επίδομα από 840 ευρώ έως 2.520 ευρώ το χρόνο. Οι περισσότεροι από τους ωφελούμενους είναι 25-45 χρονών, καθώς στόχος μας είναι να τους ενθαρρύνουμε σε αυτήν την αποφασιστική περίοδο της ζωής τους».

«Σήμερα, λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 238 Κέντρα Κοινότητας, τα οποία έχουν διπλή αποστολή. Να ενημερώνουν τους πολίτες για τα δικαιώματα και τις παροχές που δικαιούνται, ενώ, παράλληλα, ενημερώνουν το κράτος ηλεκτρονικά. Έτσι, καταργούμε πελατειακές σχέσεις, τη διαπλοκή και τη διαφθορά και δίνουμε την αξιοπρέπεια που αρμόζει στους Έλληνες πολίτες. Εμείς στο υπουργείο ξέρουμε ότι το Κ.Κ. Αιγάλεω είχε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του περισσότερες από 5.500 επισκέψεις και ενέγραψε 1.782 ωφελούμενους. Θα ενισχύσουμε το Κέντρο που έχει σήμερα δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν ψυχολόγο με επιπλέον κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και ειδικό για τη στήριξη της οικογένειας και θα ιδρύσουμε Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) για το συντονισμό των υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία» δήλωσε η κ. Φωτίου.