ΔΙΕΘΝΗ

Άγαλμα για τον Τούρκο πιλότο του F-16 που «καταρρίφθηκε» από Mirage 2000

Άγαλμα για τον Τούρκο πιλότο του F-16 που «καταρρίφθηκε» από Mirage 2000 - Κεντρική Εικόνα

Ένα άγαλμα - μνημείο για τον νεκρό Τούρκο πιλότο Ναίλ Ερντογάν, πιλότο του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που προέβη σε παραβίαση του ελληνικού FIR, στήθηκε από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε πάρκο στο Μπαλίκεσίρ της κεντρικής Τουρκίας. Τόσο η κόρη του Ναίλ, όσο πλέον και το επίσημο τουρκικό κράτος κατηγορούν την Αθήνα για την κατάρριψη και τον θάνατο του Τούρκου πιλότου, κατά την διάρκεια εικονικής αερομαχίας πάνω από το Αιγαίο.

Το συμβάν σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1996, λίγους μόλις μήνες μετά την κρίση των Ιμίων και με την ένταση στις σχέσεις Αθηνών – Άγκυρας να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Όσο για το εν λόγω συμβάν, για ακόμα μια φορά σχηματισμός τουρκικών μαχητικών F-16 για πολλοστή φορά προέβαινε εκείνη την ημέρα σε παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού FIR, με αποτέλεσμα ελληνικά μαχητικά να απογειώνονται προς αναχαίτισή τους, ενώ δεν ήταν λίγες οι εικονικές αερομαχίες (dog fights) που προέκυψαν, καθώς οι Τούρκοι πιλότοι πεισματικά δεν αποχωρούσαν από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αρχικά για τον θάνατο του πιλότου του τουρκικού F-16 είχε εκφράσει ανοιχτά την άποψη ότι κατερρίφθη από δυάδα ελληνικών Mirage 2000 η κόρη του, ενώ πλέον σύμφωνα και με επίσημο πόρισμα του τουρκικού στρατού, 7 χρόνια μετά το θάνατό του, κατηγορείται ευθέως η Αθήνα και οι πιλότοι ζεύγους μαχητικών Mirage 2000 για την κατάρριψη του F-16 με πυραύλους το οποίο πιλοτάριζε ο Ναίλ Ερντογάν, άνωθεν της νήσου Χίου.

Η ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, αναφέρει πως το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο έστησε τον άγαλμα και μνημείο για τον πιλότο Ν. Ερντογάν σε πάρκο στο Μπαλίκεσίρ της κεντρικής Τουρκίας.

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, τα οποία διεξήχθησαν χθες, ανήμερα της επετείου του θανάτου του πιλότου, ο Δήμαρχος του Μπαλίκεσίρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα όταν βλέπουμε τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αυτή η τελετή αποκτά ιδιαίτερο νόημα και δίνει ένα σημαντικό μήνυμα. Ένας πεθαίνει και χίλιοι σηκώνουμε ανάστημα».

Εξάλλου, η οικογένεια του Τούρκου πιλότου έχει απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας αποζημίωση από την Ελλάδα για το τραγικό συμβάν.

Σημειώνεται ότι από το Μπαλίκεσίρ επιχειρεί η 9η αεροπορική βάση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, όντας και η βάση στην οποία υπηρετούσε ο νεκρός πιλότος, Ναίλ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Νewsit.com.cy