ΔΙΕΘΝΗ

Απονομή Βραβείου Vaclav Havel

Απονομή Βραβείου Vaclav Havel - Κεντρική Εικόνα

Το 6ο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Václav Havel, το οποίο τιμά την δράση της κοινωνίας των πολιτών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει απονεμηθεί στον Oyub Titiev, επικεφαλής του Γραφείου Grozny του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Memorial στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Το βραβείο παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική τελετή στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, κατά την έναρξη της φθινοπωρινής Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Ο Oyub Titiev, είναι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικεφαλής του γραφείου Grozny του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Memorial στην Chechyna, ο οποίος διαδέχτηκε τη Ναταλία Εστεμιρόβα, δολοφονημένη το 2009, και έκανε ευρέως αναγνωρισμένη συμβολή στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, αναφέροντας τις καταχρήσεις από τις τοπικές αρχές.

Σημειώνεται ότι ο κ. Titiev βρίσκεται υπό κράτηση από τον Ιανουάριο του 2018 και κατά συνέπεια, η απονομή του βραβείου παρουσιάστηκε στον Aleksandr Cherkasov, Πρόεδρο του Συμβουλίου του Centre Memorial Human Rights Center.

"Γνωρίζουμε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κ. Titiev και οι συνάδελφοί του. Αυτό το βραβείο είναι μια αναγνώριση του έργου που επιτελούν ο ίδιος και το Μνημείο", δήλωσε η πρόεδρος της ΚΣΣΕ. "Είναι επίσης ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που εργάζονται σε αυτήν την περιοχή να επιβεβαιώσουν τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεχίστε την καλή δουλειά, μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας", πρόσθεσε η Πρόεδρος της ΚΣΣΕ κα Liliane Maury Pasquier.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, η Rosa María Payá, μια νέα κουβανή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Nabeel Rajab, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, έλαβαν επίσης διπλώματα κατά τη διάρκεια της τελετής.

Σημειώνεται ότι το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Václav Havel απονέμεται κάθε χρόνο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Václav Havel και το Ίδρυμα Charta 77, για να επιβραβεύσει την εξαιρετική δράση της κοινωνίας των πολιτών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Υπολογίζονται οι υποψηφιότητες οποιουδήποτε ατόμου, μη κυβερνητικού οργανισμού ή οργάνου που εργάζεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βραβείο αποτελείται από ένα ποσό Euro 60 000, ένα τρόπαιο και ένα δίπλωμα. Το βραβείο απονέμεται στη μνήμη του Václav Havel, θεατρικού συγγραφέα, αντιπάλου του ολοκληρωτισμού, αρχιτέκτονα της αυτό-ανανέωσης του 1989, πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας και ένα διαρκή σύμβολο της αντιπολίτευσης στον δεσποτισμό.

Το πρώτο βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Václav Havel απονεμήθηκε το 2013 στον Ales Bialiatski (Λευκορωσία), ακολουθούμενο από τον Anar Mammadli (Αζερμπαϊτζάν) το 2014, Ludmilla Alexeeva (Ρωσική Ομοσπονδία) το 2015, Nadia Murad (Ιράκ) το 2016, Arslan (Τουρκία) το 2017.