ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ακιντζί δεν αποκλείει συνάντηση με Αναστασιάδη

Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι είναι ο μεγαλύτερος όμηρος του στάτους κβο - Κεντρική Εικόνα

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους στενούς συνεργάτες του στο προεδρικό οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για το Κυπριακό, μετά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, περί «παραθύρου που κλείνει» και για «εθνικό τσουνάμι».

Εξάλλου και η δήλωση σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, στην οποία υποστήριξε πως «ρίχνουμε σταδιακά τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στον κάλαθο των αχρήστων» προκάλεσε την ενόχληση του προεδρικού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι «έχω κουραστεί τις τελευταίες μέρες να ακούω εκτιμήσεις, να ακούω για 'τσουνάμια', να ακούω πολλά». Τη δήλωση του Προέδρου δεν άφησε αναπάντητη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος σχολίασε στο twitter: «Μαζί μάς κατηγορούσαν για κινδυνολόγους για δεκαετίες @AnastasiadesCY. Απλά, γιατί εκφράζαμε την ειλικρινή αγωνία μας για τον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση τηςΚύπρου».

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα συνεδριάσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό με τη στάση της Τουρκίας θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό περιμένει σήμερα».

Στο μεταξύ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη τις επόμενες ημέρες, λέγοντας πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του με αφορμή τα γενέθλιά του, ο κ. Αναστασιάδης όντως του πρότεινε να βρεθούν. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης «σίγουρα μπορεί να γίνει μια γενική αξιολόγηση της κατάστασης. Το θεωρώ ωφέλιμο να γίνει» σημείωσε.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Ακιντζί δήλωσε: «Δεν του απάντησα αρνητικά, αλλά συμπλήρωσα αυτό: εάν εμείς βρεθούμε δεν θα είναι αντιληπτό όπως μια συνάντηση δύο οποιωνδήποτε ανθρώπων. Όταν βρεθούν οι ηγέτες δύο κοινοτήτων υπάρχουν δύο στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το πρώτο είναι ότι υπό τις περιστάσεις η δική μου στάση είναι πολύ ξεκάθαρη, δεν θέλω να δοθεί η εντύπωση ότι συνεχίζεται η διαδικασία των παλιών διαπραγματεύσεων. Εγώ είμαι που δήλωσα ότι εκείνη η εποχή έκλεισε. Γι' αυτό δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ξανασυνεχίζει η ίδια διαδικασία κατά κάποιον τρόπο. Αυτό το είπα»|.

Το δεύτερο στοιχείο, κατά τον κ Ακιντζί, είναι ότι, όταν δεν υπάρχει το έδαφος, δεν θέλει να δίδονται λάθος μηνύματα στον κόσμο. Εκτός αυτού, συνέχισε, ο ίδιος έχει πει πως πρέπει να γίνει μια συνάντηση (ηγετών) για να ορισθεί η ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου.