ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια ύψους 15 δισ ευρω θα τιτλοποιήσουν οι 4 συστημικές τράπεζες

«Κόκκινα» δάνεια ύψους 15 δισ ευρω θα τιτλοποιήσουν οι 4 συστημικές τράπεζες - Κεντρική Εικόνα

Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10-15 δισ. ευρώ για την τριετία 2019-2021. Αυτοί είναι άλλωστε οι στόχοι μείωσης των επισφαλειών που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr,  οι Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank ΑΛΦΑ και Εθνική περιγράφουν με ακρίβεια τις τιτλοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουν σε ετήσια βάση έως και το 2021, καθώς και τις δεξαμενές δανείων από τις οποίες θα προέλθουν τα προς τιτλοποίηση δάνεια.Με βάση τις ίδιες πηγές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία θα τιτλοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας είναι κυρίως στεγαστικά και χορηγήσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs). 

Με τις τιτλοποιήσεις οι τράπεζες εξασφαλίζουν δύο οφέλη: πρώτον τα εν λόγω δάνεια εκτιμάται ότι θα τιμολογηθούν κοντά στην καθαρή λογιστική τους αξία και δεύτερον εξασφαλίζουν επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τίτλους με σκοπό την άντληση ρευστότητας.

«Λύση» για τα στεγαστικά...

Το χαρτοφυλάκιο που παρουσιάζει ακόμη και σήμερα αυξητικούς ρυθμούς στην δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αυτό της στεγαστικής πίστης, γεγονός που ανησυχεί τις διοικήσεις των τραπεζών και την ίδια στιγμή αποτελεί εμπόδιο στην μάχη μείωσης των κόκκινων δανείων.

«Το εργαλείο της τιτλοποίησης είναι ιδανικό για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών καθώς θα μειώσει την ζημιά που θα κληθεί να επωμιστεί η τράπεζα. Εξου και η «λύση» της τιτλοποίησης για τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια προκρίνεται των πωλήσεών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα γίνουν και κάποιες επιλεκτικές πωλήσεις», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς και προσθέτει: «Και εξασφαλίζουμε τίτλους για άντληση ρευστότητας και η τιμολόγηση αναμένεται να γίνει πλησίον της καθαρής λογιστικής αξίας των δανείων, περιορίζοντας έτσι το μέγεθος της ζημιάς».

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ και τα μη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) προσεγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ.

Στο κάδρο των τιτλοποιήσεων μπαίνουν και τα προβληματικά δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση των οποίων έχει εξελιχθεί σε μεγάλο γρίφο για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην συγκεκριμένη κατηγορία δανείων ξεπερνά το 57% και διατρέχει το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη τιτλοποίηση προβληματικών εταιρικών δανείων ύψους 1,25 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από την Eurobank, η οποία έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει τιτλοποίηση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.