ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ

Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες, δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης, με αφορμή τη νέα λίστα Μπόργιανς - Κεντρική Εικόνα

«Έχουμε άδικο και βάρβαρο φορολογικό σύστημα, δεν το υπερασπιζόμαστε με την έννοια ότι θέλαμε να μείνει μόνιμα» παραδέχθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος μάλιστα εξήγησε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει αυτά τα μέτρα, αλλά θέλει να κάνει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο πιο αποτελεσματικό.

 «Τον Αύγουστο του 2015 ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους θεσμούς με προβλέψεις για φόρους 65 δισεκ. ευρώ, και την ψήφισαν και άλλοι, που τώρα φέρνουν αντιρρήσεις» ανέφερε αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «Δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά το πότε θα αντικατασταθεί ο φόρος. Δόξα τω Θεώ πάμε καλά στα έσοδα και πάμε να τα κάνουμε καλύτερα... Αγωνία και καθημερινός μας εφιάλτης είναι να πιάσουμε τα έσοδα, και όχι από πήγες που θα πληγώσουν την κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά την παράταση, έως τις 30 Νοεμβρίου, στην προθεσμία που είχε δοθεί στους φορολογούμενους για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι αυτό έγινε γιατί πάρα πολλοί πολίτες είχαν κάνει λάθη, με υπερβολικές τιμές ακινήτων, καθώς σε νομούς όπως των Γρεβενών και της Ευρυτανίας να φαίνονται ότι υπάρχουν παραθαλάσσια αγροτεμάχια.

Για τα δημόσια έσοδα σχολίασε ότι στο εξάμηνο ήταν πολύ πάνω του στόχου, ενώ τον Ιούλιο ανήλθαν στα 5,57 δισεκ. ευρώ με τον στόχο να επιτυγχάνεται κατά 95%. Παράλληλα, δήλωσε ότι η εικόνα για τα έσοδα του Αυγούστου μπορεί να είναι διαφορετική με τα τελικά στοιχεία.