ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύρτσος: Δεν πιστεύω ότι ο Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση

Κύρτσος: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χρειάζεται τον Όρμπαν - Κεντρική Εικόνα

«Έχουμε μία συμφωνία, η οποία μέχρι τώρα ξέραμε ότι απορρίπτεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και η οποία από ό,τι φαίνεται δεν έχει και τη στήριξη που διαφημιζόταν ή νομίζαμε ότι έχει και από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Σχολιάζοντας της αναλύσεις του αποτελέσματος παρατήρησε: «Πριν από μια βδομάδα όλοι χτυπιόνταν για το ποσοστό συμμετοχής -διάβαζα τον διεθνή Τύπο, τις ανακοινώσεις του Ζάεφ κ.λπ.- και ξαφνικά όλοι θεωρούν ότι δεν έχει καμία σημασία το ποσοστό συμμετοχής. Είναι χώρες όπως η Ελλάδα και τα Σκόπια, όπου τα δημοψηφίσματα ή ανατρέπονται ή ο κανόνας που θέτουν πριν από την αναμέτρηση δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση που γίνεται μετά την αναμέτρηση. Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί σε μια πολιτική κρίση διαρκείας, καθώς σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες δεν τηρούνται, διότι εξακολουθεί ο Ζάεφ να λέει τα δικά του άσχετα με αυτά που υποτίθεται ότι έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτός ο δείκτης αναξιοπιστίας μας αφορά, γιατί έχει σχέση και με το πώς ενδεχομένως θα εφαρμοστεί η συμφωνία».

Ερωτηθείς για την προοπτική να έλθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση από την ελληνική Βουλή και το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική κρίση ο κ. Κύρτσος διευκρίνισε: «Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι ο Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση, θεωρώ ότι όλα αυτά είναι ένα είδος πολιτικού θεάτρου, επομένως δεν νομίζω θα φτάσει σε ρήξη, γιατί είναι άλλα πράγματα που τους ενώνουν».

«Η κυβέρνηση», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής, «προφανώς έχει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν χάσει τους μισούς από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι πρώτα ακολουθούν τον Τσίπρα και μετά τον Καμμένο, υπάρχουν δυο τρεις αναπληρωματικοί». «Όμως, το πρόβλημά μας είναι το πώς θα καπελώσει η κυβέρνηση με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία τον ελληνικό λαό και πώς θα μας βάλει σε μία διαδικασία, η οποία είναι και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων;», διερωτήθηκε και εξήγησε: «Τελικά δεν έχουμε και αξιόπιστους συνομιλητές. Διότι εάν υπογράψουμε, εάν αυτοί αναβαθμιστούν και μετά επικρατήσουν οι άλλοι, οι οποίοι εμφανίζονται εντελώς αδιάλλακτοι, τι θα γίνει μετά; Θα έχουμε μία σκληρότερη γειτονική χώρα αναβαθμισμένη με ελληνικές υπογραφές στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ; Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά στον εαυτό μας, υποτίθεται ότι έτσι σταθεροποιούμε τα Βαλκάνια; Αυτά είναι αστεία πράγματα».