ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Χωρίς τραπεζικές βοήθειες, η επιστροφή υψηλότερα των 700 μονάδων

Χ.Α.: Χωρίς τραπεζικές βοήθειες, η επιστροφή υψηλότερα των 700 μονάδων - Κεντρική Εικόνα

Παρά τη συνεχιζόμενη αδυναμία στο τραπεζικό ταμπλό, την επιμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και την επιφυλακτική εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι αγοραστές πέτυχαν την ανοδική διαφυγή και το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 700 μονάδων, σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την μεταβλητότητα και τις εναλλαγές προσήμων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης, παρά το θετικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 691,19 μονάδες (-1,24%), όμως οι λίγοι αγοραστές δεν "είχαν πει την τελευταία τους λέξη" και με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, επανέφεραν τον δείκτη σε θετικό πρόσημο, με υψηλό ημέρας στις 703,13 μονάδες (+0,46%), για να ακολουθήσουν οι τελικές δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 701,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.

Ο τζίρος στα 44 εκατ., από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας (Alpha Bank -0,81%, Eurobank -2,54%, Εθνική -1,07% και Πειραιώς +0,69%).

Η Moody’s προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2018, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να ανεβάσει ελαφρώς ταχύτητα το 2019, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση στην ευρωζώνη όπου η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί.

Οι θετικές προοπτικές για το ελληνικό ΑΕΠ υπερισχύουν των καθοδικών ρίσκων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, καθώς οι προγραμματισμένες μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην εμπιστοσύνη και στις δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν, "η αγορά εργασίας συνεχίζει να καταγράφει σταθερή βελτίωση, στηρίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, μία πιο προσεκτική ματιά θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η τελική εικόνα δίνει, έστω και "στα σημεία", τις τελευταίες εντυπώσεις στους αγοραστές.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Aegean Airlines (-1,92%), Motor Oil (-0,22%), ΔΕΗ (-1,97%), ΟΛΠ (-2,08%), ΟΤΕ (-0,46%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,16%), Τιτάν (-0,69%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Σαράντη.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Jumbo (+2,10%) και Fourli(+2,69%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Viohalco, 3Ε, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος καιLamda Development.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θετικές διαθέσεις και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές συνδύασαν οι Κέκροψ (+11,54%), Σελόντα (+7,04%), Forthnet (+6,93%), Ιντρακάτ (+4,40%), Νηρέας (+4,24%) και Intralot(+4,21%).