ΕΛΛAΔΑ

Αγαλματίδια ανεκτίμητης αξίας από την Παλμύρα εντοπίστηκαν στα Γλυκά Νερά

Αγαλματίδια ανεκτίμητης αξίας από την Παλμύρα εντοπίστηκαν στα Γλυκά Νερά - Κεντρική Εικόνα

Μία ανώνυμη πληροφορία οδήγησε στον εντοπισμό ανεκτίμητης αξίας αγαλματιδίων από την Παλμύρα της Συρίας… στα Γλυκά Νερά.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», δέχθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα από μία γυναίκα η οποία τον ενημέρωσε πως κατά τη διάρκεια βόλτας της βρήκε τυχαία τα αρχαία αντικείμενα σε υπαίθριο χώρο στα Γλυκά Νερά.

Ο κ. Τσούκαλης μετέβη στο σημείο που τού υποδείχθηκε και βρήκε πίσω από ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ δύο αγαλματίδια. Περιμετρικά του χώρου δεν υπήρχε κανένας. Αμέσως, ενημέρωσε το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Αττικής, κλιμάκιο του οποίου κατέσχεσε τα αγαλματίδια, που βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση.

Αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι τα αγαλματίδια προέρχονται από την αρχαία Παλμύρα της Συρίας.

Επιδρομή από τζιχαντιστές

Ο αρχαιολογικός χώρος έχει δεχθεί επιδρομή από τζιχαντιστές το καλοκαίρι του 2015. Μεταξύ άλλων, είχαν ισοπεδώσει τον ναό του Βάαλ και τους περίφημους επιτάφιους πύργους που κοσμούν τον αρχαιολογικό χώρο.

Από τις λεηλασίες προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στα μεγαλύτερα έργα τέχνης της ιστορίας της Συρίας, ενώ δεν απεφεύχθη το πλιάτσικο.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είχαν φιλοξενήσει απόψεις, όπως αυτής της Γαλλο-λιβανέζας αρχαιολόγου Τζοάν Φαρκάκ, που επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αρχαιοκάπηλοι που θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος αμύθητα ποσά για να αποκτήσουν αρχαία αντικείμενα από την Παλμύρα.