ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγας: Η συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας

Ρήγας: Η ΝΔ προσπαθεί να συνταγματοποιήσει τον νεοφιλελευθερισμό - Κεντρική Εικόνα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/φ σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ υπερασπίστηκε την συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως αυτή εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο ΑΝΥΕΘΑ δήλωσε: «Η συμφωνία θεωρώ ότι λύνει ένα τεράστιο πρόβλημα χρόνων. Ένα πρόβλημα για το οποίο άλλοι είχαν την ευθύνη, εκείνοι που σήμερα προσποιούνται ότι δεν θυμούνται προηγούμενες θέσεις τους. Η συμφωνία βοηθά την οικονομική ανάπτυξη της Μακεδονίας και διαμορφώνει τοπίο ειρηνικής συνύπαρξης σε μια ταραγμένη περιοχή. Εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας. Θα έρθει στη Βουλή, εκεί θα πάρουν θέση όλοι οι βουλευτές. Υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.»

Αναφορικά με την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ο κ. Ρήγας σημείωσε: «Με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία υλοποιείται με τον καλύτερο και τον πιο έντιμο τρόπο. Να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πράγμα που καταφέραμε, καθώς και να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Προφανώς έχουμε διαφορές και διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Αυτό ήταν και παραμένει ένα πολύ μεγάλο πείραμα, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί. Σε μια δύσκολη περίοδο και από μια πολύ διαφορετική πολιτική αφετηρία καταφέραμε ένα πολύ βασικό στόχο.»

Ο κ. Ρήγας σχολίασε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και αν αυτά σημαίνουν την επιστροφή στο δικομματισμό λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές πολιτικές. Από τη μια πλευρά υπάρχει η πολιτική της ΝΔ με ό,τι αυτή συνεπάγεται, επιστροφή δηλαδή στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, στον ακραίο καπιταλισμό και σε ακροδεξιές θέσεις, σε όλα όσα ευθύνονται για το δεινό σημείο που βρέθηκε η χώρα μας. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο προοδευτικός κόσμος, που μαζί με αυτή την κυβέρνηση έδωσε όλη την προηγούμενη περίοδο τη μάχη για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, ο κόσμος που συμμετείχε σε μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης που αυτοτοποθετούνται- και δεν αμφισβητώ τις προθέσεις τους- στον προοδευτικό τόξο. Τα κόμματα αυτά όμως καλούνται εκ των πραγμάτων να επιλέξουν αν θα υποστηρίζουν τις ακραίες πολιτικές της ΝΔ ή αν θα συντάσσονται με πολιτικές που είναι βαθειά κοινωνικές. Δεν βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στην επιστροφή του δικομματισμού, έχουμε να κάνουμε με δύο δομικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις, με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις, όλοι θα κληθουν να πάρουν θέση και όλοι θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.»

Τέλος ο κ. Ρήγας δήλωσε πως η ΝΔ ασκεί ισοπεδωτική κριτική στην ΕΡΤ και πως προκαλεί εσκεμμένα την απαξίωση της. «Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι έτσι όπως την περιγράφει η ΝΔ, οι άνθρωποι δηλαδή που μέσα σε ένα απόγευμα είχαν ρίξει το μαύρο. Η ΝΔ λέει όλα όσα λέει επειδή δεν συμφωνεί με ένα δημοσιογράφο, είναι σαφές πως αντιλαμβάνεται τον πλουραλισμό με έναν δικό της τρόπο. Το εάν η ΕΡΤ μπορεί να γίνει καλύτερη, αυτή την κουβέντα να την κάνουμε» είπε σχετικά ο ΑΝΥΕΘΑ.