ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Επέστρεψαν οι πωλητές στον τραπεζικό κλάδο

Σε αναστολή από το Χρηματιστήριο γνωστή ελληνική εταιρεία ενδυμάτων - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το θετικό κλίμα που επικράτησε χθες το βράδυ στη Wall Street, παρά τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια της, επαναλαμβάνοντας ότι η επεκτατική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει αμετάβλητη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών και να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, η SNB διατήρησε αμετάβλητο στο –0,75% το επιτόκιο στα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως, καθώς και το εύρος στόχου για το Libor τριών μηνών μεταξύ –1,25% και –0,25%.

Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος όταν κρίνει πώς είναι αναγκαίο.

Οι αποφάσεις της τράπεζας επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η SNB σημειώνει ότι "η αξία του ελβετικού φράγκου παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και η κατάσταση στις αγορές παραμένει εύθραυστη".

Από την άλλη, οι γερμανικοί πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν στο β΄ τρίμηνο παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων πέντε και πλέον ετών.

Οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,5% στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, ενώ ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 2% σε ετήσια βάση, αφήνοντας την πραγματική αύξηση των μισθών στο 0,5%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., μπορεί η συνεδρίαση να ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις, όμως πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -5,31% του τραπεζικού δείκτη, αλλά και από το γεγονός ότι το σύνολο των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται με αρνητικό πρόσημο.

Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε αναρριχόμενος μέχρι τις 690,82 μονάδες (+0,18%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερά πλαγιολισθητική πορεία με αποτέλεσμα να προσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 680 μονάδων, ενώ λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες 3,5 ώρες συναλλαγών, ο τζίρος πλησιάζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και πλην τραπεζικού κλάδου, με θετικό πρόσημο παραμένουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,83%), Grivalia Properties (+0,25%), ΟΛΠ (+1,77%), ΟΤΕ (+0,68%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,32%).

Από τα μη τραπεζικά blue chips που πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-3,76%) και Jumbo (-2,08%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολουθούν οι Viohalco και Fourlis.

Το κλίμα στο Χ.Α. δείχνει νε επιστρέφει προς την απόλυτη επιδείνωση και σε περίπτωση που ο δείκτης ολοκληρώσει την συνεδρίαση χαμηλότερα των 684 μονάδων, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά.