ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτωπο με τη φοροδιαφυγή ανοίγει το υπoυργείο Οικονομικών

Μέτωπο με τη φοροδιαφυγή ανοίγει το υπoυργείο Οικονομικών - Κεντρική Εικόνα

Με ολόκληρο το οπλοστάσιό του ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας μέτρα όπως κατασχέσεις, περιουσιολόγιο, δεσμεύσεις, λουκέτα, ποινικές διώξεις, αφαίρεση ΑΦΜ, μέχρι και point system για το «φακέλωμα» των συνήθων υπόπτων.

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής Πόθεν Έσχες εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να γίνουν ηλεκτρονικά οι δηλώσεις του 2016 μέχρι το τέλος του έτους, αποτελεί μία πρόγευση για την «φορολογική ακτινογραφία» στην οποία θα υποβληθούν οι πάντες την επόμενη διετία. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί και να ενταχθεί στην κανονική οικονομία ένα μεγάλο μέρος από το «μαύρο χρήμα» που διακινείται ετησίως και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Επειδή οι προσδοκίες για ένταξη στις διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου για την εθελοντική αποκάλυψη κρυμμένων εισοδημάτων δεν είναι υψηλές, το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει τη χρήση προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα,

  • κατασχέσεις ή συμψηφισμοί ποσών από λογαριασμούς, αλλά ακόμα και σε χέρια τρίτων (ενοίκια, επιστροφές φόρων κ.ά.).
  • εφαρμογή του «πόθεν» ταυτόχρονα με το «έσχες», ώστε να διερευνάται η πραγματική προέλευση των χρημάτων. εφαρμογή του περιουσιολογίου εντός του 2017. Εκεί θα δηλώνονται όλες οι αυξομειώσεις στην κινητή και ακίνητη περιουσία ενός φορολογούμενου, προκειμένου στη συνέχεια να ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων.
  • δεσμεύσεις λογαριασμών σε τράπεζες ή ακινήτων, μέχρι να πληρωθεί ένας μέρος ή ακόμα και το σύνολο των οφειλών.
  • σφράγισμα (λουκέτο) για 48 ώρες των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν, είτε μη εκδίδοντας παραπάνω από 10 αποδείξεις είτε σε περίπτωση που το ποσό στις μη εκδοθείσες αποδείξεις, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, ξεπερνά τα 500 ευρώ.
  • ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Έχει δοθεί εντολή από τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, προς τα κλιμάκια των ελεγκτών, να στέλνουν στον οικονομικό εισαγγελέα όσες περισσότερες «μεγάλες» υποθέσεις προλαβαίνουν, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα της αποφασιστικότητας.
  • αφαίρεση ΑΦΜ (προσωρινή στην αρχή και μόνιμη εάν υπάρξουν συνεχόμενες υποτροπές για φοροδιαφυγή)
  • συγκέντρωση πόντων (Point System) για κάθε φορολογική παράβαση στην οποία θα υποπίπτει μία επιχείρηση. Όταν μαζευτούν αρκετοί πόντοι το υπουργείο αφενός θα ελέγχει εξονυχιστικά την συγκεκριμένη επιχείρηση και αφετέρου θα την περιλαμβάνει σε μία λίστα με νομικά πρόσωπα «υψηλού κινδύνου» λόγω παραβατικού παρελθόντος, τα οποία και θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα στο μέλλον.