ΕΛΛAΔΑ

Δεύτερη προσφυγή ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ΣτΕ

Νέα πρόεδρος του ΣτΕ η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου - Κεντρική Εικόνα

Να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών ζητεί με δεύτερη αίτηση ακύρωσης το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, η Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και ο δικηγόρος Γ. Κόκκας.

Η αίτηση στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Με την αίτηση ζητούν να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και οι επιστολές που αντάλλαξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στις οποίες συναινεί για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. 

Όπως αναφέρεται στην αίτηση, η συμφωνία «εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας», και επίσης «υπάρχει παραβίαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών, όπως και του άρθρου 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο, καθώς επέρχεται μείωση της αξίας και προσβολή της προσωπικότητας των Μακεδόνων Ελλήνων, λόγω της αφαίρεσης ουσιωδών στοιχείων της πολιτιστικής τους ταυτότητας, δηλαδή της ίδιας της ονομασίας τους».

Τέλος, ανακύπτει θέμα υπέρβασης εξουσίας κατά παράβαση του άρθρου 36 του Συντάγματος που ορίζει τις εξουσίες, την ευθύνη και τις πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περίπτωση σύναψης διεθνών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται πως η  πρώτη αίτηση, η οποία κατατέθηκε προ τριμήνου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις της ομογένειας πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.