ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα, τουρισμός, τράπεζες και μεταφορές στο στόχαστρο της EBRD για επενδύσεις

Πρόεδρος EBRD: Η Ελλάδα ανακάμπτει και βρίσκεται στο τέλος του προγράμματος - Κεντρική Εικόνα

Στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, τα ακίνητα, τον τουρισμό και τις μεταφορές στρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον της για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σύμφωνα με τον κ. Αλκη Δρακινό Αναπληρωτή Διευθυντή σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Στην Ελλάδα ήρθαμε το φθινόπωρο του 2015 με 3 βασικές προτεραιότητες: Η πρώτη μας προτεραιότητα να ενισχύσουμε την παρουσία του ιδιωτικού τομέα επιλέγοντας εξαγωγικές εταιρείες, επιπλέον, να υποστηρίξουμε την σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και να υποστηρίξουμε τον κλάδο των υποδομών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρακινός.

Οι συνολικές επενδύσεις της EBRD, μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ σε 8 projects.

Eιδικά στους κλάδους άμεσου ενδιαφέροντος και για τη χώρα μας, στον τομέα του τουρισμού και ακινήτων, οι συνολικές επεδνύσεις αντιστοιχούν σε 2,5 δισ. ευρώ σε 156 projects, με τα ξενοδοχεία - τουρισμό και την κατηγορία των γραφειακών εγκαταστάσεων να έχουν απορροφήσει περίπου το ¼ των επενδύσεων αυτών. Στις υποδομές έχουν τοποθετηθεί 5,2 δισ. ευρώ σε 320 projects με το 20% να αφορά Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, ενώ στις μεταφορές 14 δισ. ευρώ σε 277 projects σε 33 χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Δρακινό, η EBRD χρηματοδοτεί έως το 35% επί του συνολικού κόστους των έργων και στην Ελλάδα μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού παρουσιάζει η αναβάθμιση παλαιών ξενοδοχείων και οι επεκτάσεις υπαρχόντων projects, με τον επικεφαλής της να αναφέρει ότι «σύντομα θα υπάρξουν και στην Ελλάδα τέτοιες χρηματοδοτήσεις».