ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Φαίνονται «δύσκολες» και οι 700 μονάδες

Χ.Α.: Σε νέα ιστορικά χαμηλά ο τραπεζικός δείκτης - Κεντρική Εικόνα

"Να σημειωθεί ότι κλείσιμο του δείκτη χαμηλότερα των 700 μονάδων, ακόμα και με θετικό πρόσημο, δίνει προτεραιότητα κινήσεων στους πωλητές" ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ενδοσυνεδριακό σχόλιο, οπότε τα συμπεράσματα είναι σαφώς αρνητικότερα με τον γενικό δείκτη να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με μικρές απώλειες και τον τραπεζικό δείκτη στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 2,39%, αν και μέσα στην συνεδρίαση είχε βρεθεί να καταγράφει κέρδη έως και 2,65%.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν μία ακόμα συνεδρίαση που τις τελικές εντυπώσεις τις κέρδισαν οι πωλητές, διατηρώντας το τραπεζικό ταμπλό σαν πρώτη προτεραιότητά τους.

Υπέρ των πωλητών συνηγορεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρκετές από τις εν λόγω μετοχές να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας, παρά το μίνι "ξεπούλημα" που είχε προηγηθεί κατά την χθεσινή συνεδρίαση (Alpha Bank -2,16%,Eurobank -4,48%, Εθνική -1,23% και Πειραιώς -0,99%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, "η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA μειώθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο", σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Ειδικότερα η χρηματοδότηση διαμορφώθηκε στα 4,49 δισ. ευρώ, από 4,84 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,09%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+2,77%),Grivalia Properties (+2,33%), Fourli (+2,78%), Σαράντη (+2,31%) και ΕΥΔΑΠ (+2,14%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Aegean Airlines, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-2,65%), Μυτιληναίο (-2,09%) και Motor Oil (-2,65%).

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 15,00 ευρώ, δίνει η Morgan Stanley ενώ διατηρεί τη σύσταση "overweight" μετά και τα αποτελέσματα εξαμήνου του Οργανισμού. 

Στα θετικά για τη μετοχή, οι αναλυτές προσμετρούν τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση του συντελεστή εταιρικών κερδών στο 25%, από 29% σήμερα. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης εξαγγελίας προσθέτει αξία περί το μισό ευρώ στην τιμή της μετοχής του ΟΤΕ σύμφωνα με την έκθεση.

Επισημαίνουν, επίσης, πως η συνολική απόδοση που θα προσφέρει ο ΟΤΕ στους μετόχους του, θα κινηθεί περί το 8% και το 2019 και το 2020. Μάλιστα, θεωρούν πως η συγκεκριμένη απόδοση μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική, καθώς στην ανάλυσή τους συνυπολογίζουν τα αυξημένα κόστη για αγορά φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και αναδιοργάνωσης.

Επίσης, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και η πρόσθετη ρευστότητα οδήγησαν σε σημαντικό περιορισμό του δανεισμού του ομίλου. Έτσι η διοίκηση είχε το περιθώριο για σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυο και το περιεχόμενο ώστε να διαφοροποιήσει τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΤΕ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Intralot σε "Β2" από "B1" προχώρησε ο οίκος Moody's, διατηρώντας το αρνητικό outlook για την εισηγμένη.

Η υποβάθμιση αντανακλά τα υψηλά επίπεδα μόχλευσης της εταιρείας, τα οποία ο οίκος αναμένει να αυξηθούν λόγω της αναμενόμενης μείωσης στα EBITDA, λόγω της μη ευνοϊκής κίνησης της τουρκικής λίρας.

Η Moodys εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει απομόχλευση πριν το 2020, εκτός εάν χρησιμοποιηθούν έσοδα από πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού για την αποπληρωμή χρέους.

Επίσης, η υποβάθμιση αντανακλά και τις επίμονα αρνητικές ταμειακές ροές από το 2015, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν ως το 2020, ως αποτέλεσμα των κεφαλαιακών δαπανών που απαιτούνται για την επέκταση των δραστηριοτήτων και την οριστικοποίηση νέων συμβάσεων καθώς και τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους μειοψηφίας.

Συμπερασματικά, το κλίμα στο Χ.Α. συνεχίζει επιδεινούμενο και πάρα πολλά θα συνεχίσουν να κρίνονται από τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων.

Εν τω μεταξύ, παράταση των μέτρων προστασίας της μητρικής Folli Folli, έδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο ωστόσο απέρριψε το αίτημα προστασίας τόσο της θυγατρικής της Folli Follie Συμμετοχών, αλλά και της βασικής μετόχου και μέλους της διοίκησης κ. Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.

Η παραπάνω απόφαση επιτρέπει τη ρευστοποίηση ποσοστού 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα το οποίο ανήκει στη "Συμμετοχών" και έχει ενέχυρα στις τράπεζες, αλλά μπλοκάρει την εκποίηση του 25,5% της ίδιας εταιρείας που ανήκει στη μητρική και η οποία προστατεύεται και το επόμενο δίμηνο.