ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Επέστρεψαν εντόκως τα κέρδη της Δευτέρας οι τράπεζες

Η ένταση στην Μέση Ανατολή έφερε διόρθωση και στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

"Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η επιστροφή του γενικού δείκτη, με κλείσιμο χαμηλότερα των 700 μονάδων" ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και δυστυχώς η αγορά έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να δικαιώσει και τους πλέον απαισιόδοξους.

Με μία τουλάχιστον εντυπωσιακή επίθεση των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο, που σημειώθηκε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και η οποία επιβεβαιώνεται και από το τελικό -6,91% του τραπεζικού δείκτη (στα χαμηλά ημέρας έφθασε μέχρι και -7,48%), οι πωλητές κέρδισαν τις τελικές εντυπώσεις και επιβεβαίωσαν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς.

Υπέρ των πωλητών, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -7,24%, Eurobank -4,29%, Εθνική -8,59% και Πειραιώς -8,14%), ενώ Εθνική και Πειραιώς ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, νέες χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου, δίνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

Όπως αναφέρει η DB, μετά και τα αποτελέσματα, μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή και των τεσσάρων τραπεζών, ώστε να αποτυπώνουν τις δυσκολίες στην αύξηση των δανείων και τις υψηλότερες προβλέψεις, για να προχωρήσει ταχύτερα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Ως εκ τούτου, μειώνει κατά μέσο όρο την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 13% το 2020, μειώνοντας την εκτίμησή της κατά 31% για την Alpha και κατά 14% για τη Eurobank. 

Ο οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για τον τίτλο της Alpha Bank στα 2, από 2,5 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,16, από 2,9 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,78, από 0,95 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 2,7, από 3,2 ευρώ.

Η Deutsche Bank συνεχίζει να θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος να επενδύσει κανείς στον κλάδο είναι μέσω τραπεζών με ισχυρούς δείκτες κεφαλαίων και κάλυψης, καθώς μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τυχόν προβλήματα ενώ συνεχίζουν να μειώνουν τα NPEs.

Εξ ου και σημειώνει ότι κορυφαίες της επιλογές είναι οι Alpha και Εθνική, για τις οποίες δίνει σύσταση "buy", έναντι των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς για τις οποίες διατηρεί σύσταση "hold".

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν πιο αδύναμες επιδόσεις έναντι των προσδοκιών στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), παράγοντας στον οποίο η DB αποδίδει την αδυναμία των μετοχών τον τελευταίο μήνα.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Aegean Airlines (+0,65%), Viohalco (+0,17%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,71%), 3Ε (+1,06%), Ελ. Πετρέλαια (+1,66%), Μυτιληναίος (+0,35%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,16%) και Motor Oil (+0,24%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Fourli.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-5,53%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι ΕΥΔΑΠ, LamdaDevelopment, Jumbo, ΟΛΠ και Σαράντης.

Η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικά κλίμα και διαθέσεις, ενώ επέστρεψαν δριμύτερα τα τεχνικά σενάρια που θέλουν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να αναζητούν στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα.