ΑΓΟΡΕΣ

Relief rally στο Χ.Α.

Παρουσίαση προγράμματος Roots και λύσεων χρηματοδότησης μέσω του Χ.Α. στην Κρήτη - Κεντρική Εικόνα

Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας, οι περισσότεροι αναλυτές χαρακτήρισαν την σημερινή συνεδρίαση σαν "ράλι ανακούφισης", καθώς διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων επτά συνεδριάσεων.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας ήταν καθαρά ανοδική, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ προβλημάτισε η σχετική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας και ακόμα περισσότερο η εμμονή του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχήθηκε μέχρι τις 710 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 705,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,51%.

Ο τζίρος στα 38,5 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος του Σαράντη (-1,66%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και αμετάβλητος ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δείχνει την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, έστω και αν οι εν λόγω μετοχές υποχώρησαν σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά (Alpha Bank +3,87%, Eurobank +6,06%, Εθνική +3,48% και Πειραιώς +6,05%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σε αναβάθμιση της σύστασης για τη Eurobank σε "buy/high risk" προχώρησε η Citi σε έκθεσή της για τον κλάδο, μετά και την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου, στην οποία μειώνει τις τιμές - στόχους και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, η Citi θέτει νέο στόχο για την Alpha Bank στα 1,87 ευρώ (από 2,68 ευρώ), διατηρώντας σύσταση "buy/high risk", μειώνει τον στόχο για την Πειραιώς στα 2,57, από 3,99 ευρώ (διατηρεί "buy/high risk"), αλλά και για την Εθνική στα 2,09, από 3,2 ευρώ ("buy/high risk") ενώ η τιμή-στόχος για τη Eurobank αναπροσαρμόζεται στο 0,95 ευρώ, από 1,17 ευρώ.

Όσον αφορά στους λόγους πίσω από τη μείωση στις τιμές-στόχους, η Citi σημειώνει ότι μειώνει τις προβλέψεις της για τις τέσσερις τράπεζες κατά 58% εφέτος, κατά 26% το 2019 και κατά 25% το 2020, κυρίως λόγω εκτιμήσεων για πιο αδύναμα καθαρά έσοδα από τόκους.

"Η μείωση στις εκτιμήσεις για την κερδοφορία και το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου, λόγω της ανοδικής κίνησης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οδηγούν σε μείωση των τιμών-στόχων", σημειώνει.

Ο οίκος παραμένει "επιλεκτικός αγοραστής" των μετοχών.

Εν τω μεταξύ, η R&I αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες σε "Β" τo ελληνικό αξιόχρεο, μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης διατήρησε σταθερές τις προοπτικές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και από το ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+4,58%), ΕΧΑΕ (+4,33%), ΟΤΕ (+4,97%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι ΕΥΔΑΠ, Viohalco,Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Frigoglass (+5,39%), Q&R (+4,76%), Σελόντα (+4,63%), MIG (+4%) και ΕΚΤΕΡ (+3,74%).