ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανάσα» επιβίωσης για χιλιάδες ανέργους τα προγράμματα του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης

Μέχρι σήμερα 5.057 απολυμένοι και νέοι που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για την περίοδο 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 47,7 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για απολυμένους από συνολικά 62 επιχειρήσεις του κλάδου των Μέσων Ενημέρωσης, και των εταιριών Nutriart, Sprider Stores Α.Ε, Οδυσσεύς Φωκάς που πριν από μερικά χρόνια έβαλαν λουκέτο.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης δημοσιότητας για τις δράσεις στήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης σε απολυμένους εργαζόμενους, από επιχειρήσεις που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, τόνισε ότι «είναι υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί για την υποστήριξη των ανέργων», ενώ υποσχέθηκε πως «την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί ραντεβού με εκπροσώπους των 450 εργαζομένων της εταιρείας Ηλεκτρονικής οπότε και θα γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα».
Η αναπληρώτρια υπουργός στον αναφέρθηκε και στην περίπτωση των 557 απολυμένων της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Λάρισα», λέγοντας ότι η Κομισιόν ενέκρινε το αίτημα που είχε υποβληθεί από το υπουργείο Εργασίας και είναι θέμα χρόνου η ένταξή τους σε δράση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, προϋπολογισμού 6,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον σχολίασε τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το περασμένο χρονικό διάστημα στην ένταξη απολυμένων σε προγράμματα του Ταμείου: «Yπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά εγγυώμαι ότι οι κωλυσιεργίες του παρελθόντος όσον αφορά το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης έχουν τελειώσει. Δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο υπάρχουν απολυμένοι από το 2012-2013 και φτάσαμε στα τέλη του 2015 να έρθουμε για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την τελική έγκριση για να υλοποιηθούν τα προγράμματα».
Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) δημιουργήθηκε με βάση τον κανονισμό 1927/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σκοπός του είναι η παροχή άμεσης και έκτακτης υποστήριξης σε απολυμένα άτομα. Μέσω του ΕΤΠ παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων που απολύονται λόγω παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης ή εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου, στις περιπτώσεις που οι απολύσεις αυτές έχουν σοβαρό ανεπιθύμητο αντίκτυπο στην τοπική ή περιφερειακή οικονομία.