ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Με πλουραλισμό κινήσεων οι πωλητές, πρόσθεσαν και την 7η πτωτική συνεδρίαση

Τραπεζικό «σφυροκόπημα» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

"Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη στο υψηλό ημέρας και ει δυνατόν υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 700 μονάδων" ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου.

Αντ΄ αυτού ο γενικός δείκτης όχι μόνο δεν δοκίμασε τιμές υψηλότερα από την μέχρι πρότινος στήριξη των 700 μονάδων, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας και προσθέτοντας την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση με σαφώς μειωμένη την συναλλακτική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ο γενικός δείκτης να ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 697,68 μονάδες (+1,29%), όμως η συνέχεια δεν δικαίωσε τους πρωινούς αγοραστές και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 687,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 687,73 μονάδων (-0,15%).

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 36 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Ήταν ακόμα μία συνεδρίαση που απλά επιβεβαίωσε ότι οι εν δυνάμει πωλητές διατηρούν τον πλήρη έλεγχο της τάσης, ανεξάρτητα αν οι σημερινές πιέσεις δεν είχαν σαν κύριο στόχο τον τραπεζικό κλάδο.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που όλες ανεξαιρέτως υποχώρησαν σημαντικά από τα πρωινά υψηλά, δημιουργώντας νεότερους εγκλωβισμούς (Alpha Bank -0,21%, Eurobank -0,45%, Εθνική +0,56% και Πειραιώς +1,96%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης "είδε" και τα δύο πρόσημα κινούμενος μεταξύ 647,68 (+2,42%) και 625,3 μονάδων (-1,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 633,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Μικτή η εικόνα και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Lamda Development(+2,33%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Aegean Airlines, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για την Viohalco (-2,10%), ενώ με απώλειες ίσες, ή μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, 3Ε, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και Τιτάν.

Το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα των 700 μονάδων και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε χαμηλότερα των 1800 μονάδων, δεν είναι και οι θετικότερες "παρακαταθήκες" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όπου πολλά θα κληθούν από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ.