ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για ρύθμιση 120 δόσεων και για τους μισθωτούς

Περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ απέφεραν στο Δημόσιο οι 120 δόσεις στην εφορία - Κεντρική Εικόνα

Τη θέσπιση νέας ευνοϊκής ρύθμισης σε έως 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν προς την Εφορία μισθωτοί αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο των δανειστών που αναμένεται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται απ' το οικονομικό επιτελείο.

Το σχέδιο μάλιστα προβλέψει ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Στόχος είναι να πάρουν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν μικρά ποσά στην Εφορία και οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σήμερα περίπου 2.900.000 φορολογούμενοι χρωστούν πάνω από 2 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους μισθωτούς να έχουν οφειλές έως και 3.000 ευρώ.

Το οξύμωρο βέβαια είναι πως η ίδια η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τις αντοχές των μισθωτών με τη μείωση του αφορολογήτου, την αύξηση συντελεστών και την εισφορά αλληλεγγύης! Είναι ενδεικτικό πως το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 65 δισ ευρώ που δημιουργήθηκαν την περίοδο των μνημονίων, καταγράφηκαν την περίοδο 2015 – 2018.

Το αίτημα της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι δύσκολο να εγκριθεί με δεδομένο ότι οι θεσμοί παγίως εκτιμούν πως οι ρυθμίσεις δεν οδηγούν σε συμμόρφωση. Το ΔΝΤ, ιδιαίτερα, υποστηρίζει ότι όσο πιο πολύ απομακρύνεται ο χρόνος πληρωμής από την οφειλή, τόσο δυσκολεύει η εξόφληση της, καθώς στην αρχική οφειλή έρχονται να προστεθούν νέες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Επίσης, θεωρούν ότι αν ο οφειλέτης έχει ακίνητη περιουσία και καταθέσεις δεν μπορεί να τυγχάνει διευκολύνσεων.