ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στα χαμηλά ημέρας και κάτω από τις 700 μονάδες

Χ.Α.: Στα χαμηλά ημέρας και κάτω από τις 700 μονάδες - Κεντρική Εικόνα

Την "τελευταία τους λέξη" την είπαν οι εν δυνάμει πωλητές στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου στα χαμηλά ημέρας και τον γενικό δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 700 μονάδων.

Και αυτά, παρά τις αρχικές διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, με τους αναλυτές να επισημαίνουν την αρνητική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και τις συνεχιζόμενες πωλήσεις ελληνικών κρατικών τίτλων, στην αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 714,48 μονάδες (+0,60%), για να ακολουθήσει πρώτη υποχώρηση μέχρι τις 698,72 (-1,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 696,09 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 1,99%.

Ο τζίρος έφθασε στα 70 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Από την άλλη ο τραπεζικός δείκτης (-4,56%) συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο 17,28%.

Την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, επιβεβαιώνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -3,34%, Eurobank -4,96%, Εθνική -6,70% και Πειραιώς -3,58%).

Τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι αποτυπώνει στην έκθεσή του ο Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ανακηρύσσοντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων ανάμεσα στις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση "Tax Policy Reforms 2018", στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν σε εισοδήματα και κατανάλωση, με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.

Εν τω μεταξύ, διενεργήθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ, όπως γνωστοποιεί ο ΟΔΔΗΧ με ανακοίνωσή του.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,65%, όπως στην προηγούμενη έκδοση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,01%), Ελ. Πετρέλαια (+2,09%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,99%) και Motor Oil (+0,75%), ενώ αμετάβλητος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος του Σαράντη.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΔΑΠ (-5,29%), Aegean Airlines (-3,37%), 3E (-3,25%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε έτι περαιτέρω τεχνική εικόνα και ψυχολογία και αν η εγχώρια αγορά δεν δώσει άμεση και πειστική ανοδική αντίδραση, η καταγραφή νεότερων χαμηλών θεωρείται μονόδρομος για βασικούς δείκτες και επιμέρους μετοχές.