ΑΓΟΡΕΣ

«Βούλιαξε» το Χρηματιστήριο - «Non stop» οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Εισαγόμενες πιέσεις, ρίχνουν τις τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Δυστυχώς, απόλυτα προφητικός αποδείχθηκε ο τίτλος του ενδοσυνεδριακού σχολίου "μέσω τραπεζών, οι πωλητές ελέγχουν την τάση", καθώς ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 13,33%.

Πιο συγκεκριμένα και παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον τραπεζικό δείκτη μέχρι τις 713,92 μονάδες, από εκεί και πέρα οι πωλητές πήραν τα "ηνία" της αγοράς, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 662,46 (-6,58%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 667,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,87%.

Σύμφωνα με αναλυτές, "όσο συνεχίζεται η επίθεση των πωλητών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και η αναταραχή στα assets των αναδυόμενων αγορών, τίποτα δεν δείχνει εκτόνωση των πιέσεων στο τραπεζικό ταμπλό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη πορεία των βασικών δεικτών του Χ.Α.".

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, μεταξύ 727,68 (+0,21%) και 708,27 μονάδων (-2,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 710,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,19%.

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, έστω αν σημειώθηκε μικρή αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, δείχνει η τελική εικόνα το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -6,32%,Eurobank -3,42%, Εθνική -7,23% και Πειραιώς -6,61%).

Από τις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι AegeanAirlines (+2,56%), Lamda Development (+0,45%), ΕΥΔΑΠ (+1,48%), ΟΛΠ (+0,87%) και Fourlis (+1,30%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των 3Ε, Μυτιληναίου και Jumbo.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΧΑΕ (-4,49%), ΔΕΗ (-3,64%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,67%), ΟΤΕ (-3,47%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

"Τα αποτελέσματα β' τριμήνου της Motor Oil διαμορφώθηκαν άνω των εκτιμήσεων", σημειώνει η Bank of America σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 20,9 ευρώ από 20,1 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση "neutral". 

Ο οίκος τονίζει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εισηγμένης ανήλθαν στα 188 εκατ. ευρώ. 

H BofA σημειώνει ότι τόσο τα ισχυρά αποτελέσματα όσο και οι ταμειακές ροές φαίνονται να είναι ήδη αποτιμημένες στο ταμπλό, μετά και το τελευταίο ράλι από τα μέσα Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, περιπλέκονται τα πράγματα στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων (-2,84%), καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται ότι έχει γνωμοδοτήσει στο ΤΑΙΠΕΔ πως θα πρέπει να γίνει δημόσια πρόταση και στους υπόλοιπους μετόχους από τον προτιμητέο επενδυτή.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Pasal (+6,11%), Ικτίνος (+4,61%), Centric(+2,50%), Attica Group (+2,03%) και ΕΛΧΑ (+2%).