ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας, αλλά δεν απέφυγε το αρνητικό κλείσιμο

Τραπεζικό «σφυροκόπημα» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

"Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 724 μονάδων" ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και πράγματι ο δείκτης αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας, που ήταν πολύ κοντά στο τεχνικό επίπεδο - σήμα μείωσης θέσεων, αλλά δεν απέφυγε να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, με κύριο "υπαίτιο" τον τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 731,16 (+0,21%) και 718,96 μονάδων (-1,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 726,13 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,48%.

Ο τζίρος στα 59,9 εκατ., από τα οποία τα 27,5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, όπου και επικεντρώθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις από πλευράς πωλητών, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 685,29 μονάδες (-6,24%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 709,09 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,98%.

Αν και αντέδρασαν εμφανώς από τα χαμηλά ημέρας, υπέρ των πωλητών συνηγορεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -2,97%, Eurobank -0,68%, Εθνική -4% και Πειραιώς -5,42%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, αμετάβλητες διατηρεί τις συστάσεις και τις τιμές-στόχους για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες η Bank of America/Merrill Lynch σε εκθέσεις της μετά και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. 

Στα σχόλιά του, ο οίκος επικεντρώνεται στις κινήσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τεσσάρων τραπεζών. 

Τη σύσταση Neutral και την τιμή-στόχο των 1,17 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank διατηρεί ο οίκος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Όπως αναφέρει, τα περισσότερα στοιχεία των αποτελεσμάτων παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση, εκτός των εσόδων από προμήθειες που αυξήθηκαν 15%.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι συζητήσεις με τον SSM για την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ είναι θετικές, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση ενέχει την προοπτική μείωσης των μελλοντικών ροών εσόδων για την τράπεζα.

Η BofA εκτιμά ότι η Eurobank θα εμφανίσει φέτος κέρδη 70 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν στα 252 εκατ. ευρώ το 2019.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η Alpha Bank εμφάνισε ζημιές λόγω και της αύξησης των προβλέψεων κατά 4% σε τριμηνιαία βάση, επισημαίνοντας ότι διατηρεί τη σύσταση "underperform" με τιμή-στόχο στο 1,6 ευρώ.

Όπως αναφέρει, το πρώτο εξάμηνο η Alpha έχει μειώσει τη μη εξυπηρετούμενη έκθεσή της (NPEs) κατά μόλις 400 εκατ., στα 24,6 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, πρέπει να μειώσει τα NPEs κατά 2,9 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους, για να πετύχει τον στόχο που έχει συμφωνήσει με τον SSM.

Από τα 2,9 δισ. ευρώ, η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι το 1,9 δισ. θα προέλθει από δύο συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο οίκος αναμένει ότι η τράπεζα θα εμφανίσει φέτος κέρδη 248 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμά ότι θα μειωθούν στα 186 εκατ. ευρώ το 2019.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Εθνικής, η BofA επισημαίνει ότι οι συνολικές προβλέψεις, στα 49 εκατ. ευρώ, ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τα προηγούμενα τρίμηνα, με το κόστος ρίσκου να διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης.

Στον τομέα των δανείων, σημειώνει ότι αν και επιτεύχθηκε ο φετινός στόχος μείωσης των NPEs, η τράπεζα προχωρά δύο ακόμη πωλήσεις χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ περίπου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019.

Ο οίκος αναμένει ότι η τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη 91,1 εκατ. ευρώ φέτος και 233 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral" με στόχο τα 3,1 ευρώ.

Χαμηλό εκτιμά το ποσοστό cash coverage των NPEs της Πειραιώς, καθώς το τοποθετεί στο 49%, ενώ σημειώνει ότι ο δείκτης CET1 βρίσκεται στο 10,2% με βάση τα στοιχεία β’ τριμήνου.

Για τη μετοχή διατηρεί τη σύσταση "underperform", με τιμή-στόχο τα 3,23 ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, οι πωλήσεις των πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων "Arctos" και "Amoeba" αναμένεται να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο, ενώ δύο ακόμα πωλήσεις ("Iris" και "Nemo") σχεδιάζονται για το 2019. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής.

Ο οίκος αναμένει ότι η τράπεζα θα εμφανίσει ζημίες ύψους 44,4 εκατ. ευρώ φέτος και ζημίες 85,8 εκατ. ευρώ το 2019.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα μη τραπεζικά blue chips, από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια (+1,23%), ΟΠΑΠ (+1,94%), Σαράντη (+2,22%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,13%) και Τιτάνα (+1,52%).

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για ΔΕΗ (-1,55%), Aegean Airlines (-1,14%) και Fourli (-1,28%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θετικές διαθέσεις και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, συνδύασαν οι Βιοτέρ (+18,69%), Κλ. Ναυπάκτου (+8,33%), Intralot (+6,22%), ΟΛΘ (+4,82%), Σφακιανάκης (+4,55%), Ικτίνος (+4,47%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+4,37%), Profile (+3,95%) και Ιντρακόμ (+3,79%).