ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Μια συνεδρίαση γεμάτη Motor Oil

X.A.: Σε νέα υψηλά 61 μηνών, περιμένοντας την Fitch - Κεντρική Εικόνα

"Μένοντας στον τζίρο, αυτός σίγουρα θα αυξηθεί σημαντικά προς το τέλος και στις τελικές δημοπρασίες, καθώς σήμερα θα λάβουν χώρα οι όποιες "καθυστερημένες" αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, ασφαλώς και το ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί για το τέλος, όμως θα ήταν αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 736 μονάδων".

Τα παραπάνω αναφερόντουσαν στο ενδοσυνεδριακό σχόλιο και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της στήλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και επηρεαζόμενος από την αρνητική διάθεση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και την επιστροφή των πιέσεων στις αναδυόμενες αγορές, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 728,15 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 729,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,36%.

Οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI, είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση του τζίρου στα 130 εκατ., ενώ ο τίτλος της Motor Oil (+0,50%) που πήρε την θέση της Folli Follie Group, απέσπασε το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil, στα 24 από 22 ευρώ, δίνει η UBS μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της εισηγμένης, ενώ διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι η εταιρεία εμφάνισε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, καθώς τα EBITDA διαμορφώθηκαν 33% άνω των προβλέψεων. 

Η UBS προβλέπει χαμηλότερες ταμειακές ροές το δεύτερο εξάμηνο, μετά τα 220 εκατ. του δεύτερου τριμήνου, λόγω υψηλότερων φορολογικών πληρωμών, σημειώνοντας πάντως ότι η εταιρεία είναι σε τροχιά για εντυπωσιακή απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξεως του 11% φέτος, κάτι που θα της επιτρέψει τη σημαντική αύξηση του μερίσματος. Ο οίκος προβλέπει μερισματική απόδοση 8% το 2018. 

Αν και απέφυγαν το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και συνηγορεί υπέρ των πωλητών (Alpha Bank -6,11%, Eurobank-2,52% και Πειραιώς -3,61%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα β' τριμήνου των Alpha Bank και Eurobank παρουσιάζουν οι UBS και Μorgan Stanley. Εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ενώ δεν αλλάζουν τις τιμές - στόχους και τις συστάσεις για τις μετοχές των δύο τραπεζών.

Για την Eurobank η UBS τονίζει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της τράπεζας το β΄  τρίμηνο διαμορφώθηκαν ανάλογα με τις εκτιμήσεις της. Τα καθαρά έσοδα από τόκους κινήθηκαν σταθεροποιητικά, ενώ τα έσοδα από τις προμήθειες ενισχύθηκαν.

O διεθνής οίκος επισημαίνει την πρόβλεψη της διοίκησης της Eurobank για υπέρβαση των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φέτος.

Η UBS επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 0,97 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή της τράπεζας.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley τονίζει ότι τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο β' τρίμηνο κινήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεών της, ενώ χαρακτηρίζει θετικές τις τάσεις που καταγράφηκαν στα έσοδα και στις δαπάνες. Παράλληλα ξεχωρίζει τον αρνητικό σχηματισμό των NPΕs στο β' τρίμηνο αλλά και την απόφαση της τράπεζας για τιτλοποίηση στεγαστικών ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση των 1,05 ευρώ και τη σύσταση "equalweight" για τον τίτλο της Eurobank.

Σε ότι αφορά την Alpha Bank, η UBS αναφέρει ότι τα έσοδα β΄ τριμήνου ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις. Ωστόσο οι προβλέψεις που πήρε η Alpha έπληξαν τα τελικά αποτελέσματα. Παράλληλα τονίζει ότι η Alpha θα καταθέσει τον Σεπτέμβριο ένα αναθεωρημένο σχέδιο για τη μείωση των NPEs.

Η UBS διατηρεί την τιμή  - στόχο των 2 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή της τράπεζας.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley αναφέρει ότι οι προβλέψεις της τράπεζας προκάλεσαν πιέσεις στα αποτελέσματα του β' τριμήνου, παρά τις ισχυρές τάσεις που καταγράφονται στα αποτελέσματα χρήσης. Η Morgan Stanley εμφανίζεται επιφυλακτικότερη για τις τάσεις μείωσης των NPEs, τις οποίες χαρακτηρίζει απογοητευτικές.

Ο διεθνής οίκος επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 2,10 ευρώ και τη σύσταση "equalweight" για τη μετοχή της τράπεζας.

Ερχόμενοι στις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι, πλην τηνMotor Oil, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Grivalia Properties (+2,53%), 3E (+1,16%), LamdaDevelopment (+2,14%), Fourlis (+1,49%), ΕΧΑΕ (+0,67%), Τιτάν (+0,41%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-3,85%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,09%), ΔΕΗ (-3,01%), ΕΥΔΑΠ (-3,20%), Jumbo (-2,87%), ΟΛΠ (-2,64%) και ΟΠΑΠ (-2,48%).

Σαφώς λιγότεροι οι θετικοί πρωταγωνιστές, που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Μεταξύ αυτών, οι Βαρβαρέσος (+20%), Ιντρακάτ (+3,33%), ΑΝΕΚ (+3,31%), Centric (+2,40%), Intralot(+1,65%) και Ιντρακόμ (+1,07%).