ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άλλαξαν «χέρια» τα υπουργεία - Την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο

Άλλαξαν «χέρια» τα υπουργεία - Την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο - Κεντρική Εικόνα

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και κυβερνητικών στελεχών, ορκίστηκαν στις 14:00 τα 19 νέα μέλη της κυβέρνησης. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος ξεκίνησαν οι τελετές παραλαβής - παράδοσης στα υπουργεία.

Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή, στις 11:00, στη Βουλή.

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν από τον Επίσκοπο Μεθώνης, Κλήμη, οι:

1. Μαρία-Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

2. Σταύρος Αραχωβίτης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3. Μαρίνα Χρυσοβελώνη ως υφυπουργός Εσωτερικών.

4. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

5. Μάρκος Μπόλαρης ως υφυπουργός Εξωτερικών.

6. Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

7. Ολυμπία Τελιγιορίδου ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη συνέχεια έδωσαν πολιτικό όρκο οι:

1. Αλέξανδρος Χαρίτσης ως υπουργός Εσωτερικών.

2. Όλγα Γεροβασίλη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

3. Μιχαήλ Καλογήρου ως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

4. Μυρσίνη Ζορμπά ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

5. Φώτιος-Φανούριος Κουβέλης ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6. Αστέριος Πιτσιόρλας ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

7. Παναγιώτης Ρήγας ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

8. Νεκτάριος Σαντορινιός ως αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

9. Αικατερίνη Νοτοπούλου ως υφυπουργός Εσωτερικών.

10. Ευστάθιος Γιαννακίδης ως υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

11. Ελευθέριος Κρέτσος ως υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

12. Γεώργιος Δημαράς ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ορκωμοσία παρέστησαν η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Πριβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην ορκωμοσία παρέστησαν, επίσης, συγγενείς και φίλοι των νέων μελών της κυβέρνησης. Η κ. Κόλια Τσαρουχά έκανε νεύμα για να σηκωθούν όσοι προτίθεντο να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο, ενώ η κ. Παπακώστα είχε αρκετά μεγάλο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος σημείωσε:

«Το όραμά μας να αποκτήσει κεντρική θέση στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα η οπτικο-ακουστική βιομηχανία θα γίνει πράξη».

Και, «θα δείτε ότι θα έχουμε πολύ καλές εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Έχουμε επίγνωση των απαιτήσεων και των δυσκολιών. Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση. Η πρόκληση είναι μεγάλη».

Προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της, η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, λέγοντας ότι «η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση πια. Μεγάλη η πρόκληση, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις», σημείωσε.

«Θα τα καταφέρουμε με το σωστό τρόπο», διεμήνυσε η υπουργός, προσθέτοντας: «Η ασφάλεια, η προστασία των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, με την εγγύηση των πολιτών, να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας εγγυάται και την ασφάλεια», κατεληξε η κ. Γεροβασίλη.

«Παρούσα στην νέα προσπάθεια» δηλώνει η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα, σημειώνοντας, σε ανακοίνωσή της, ότι «τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ανέβει ψηλά, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, και να γίνει μία σύγχρονη, δημοκρατική, δυνατή και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα».

Η νέα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «η χώρα μας, μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, επιτήρησης και θυσιών, εισέρχεται σε μία νέα εποχή. Οι εποχές άλλαξαν. Η νέα αυτή περίοδος επιτάσσει απ' όλους μας σύνεση, θάρρος, αποφασιστικότητα και κυρίως υπευθυνότητα».

Σύμφωνα με την κ. Παπακώστα, η νέα εποχή «απαιτεί κοινωνικές και θεσμικές συνεργασίες και συμπόρευση προς τον κοινό στόχο, να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας, στις νέες γενιές των Ελλήνων το μέλλον που τους αξίζει».

Επίσης, επισημαίνει ότι «στην ιδρυτική διακήρυξη του ΝΕΟ τονίζεται εμφατικά το υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη χώρα και τους πολίτες και το ηθικό χρέος προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων, συναισθανόμενοι τις προκλήσεις της εποχής και υπηρετώντας, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, "πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πέρα και επάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς"».

«Για ένα τόσο υψηλό διακύβευμα, την ανάταση της χώρας, θα είμαστε συνοδοιπόροι και συμπρωταγωνιστές συμβάλλοντας στο κοινό καλό» καταλήγει η κ. Παπακώστα.

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Οικονομίας

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην πραγματικότητα λειτουργεί ως υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο επενδύσεων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γιάννης Δραγασάκης στην τελετή παραλαβής παράδοσης για τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επίσης ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη να έχει αντίκρισμα στην απασχόληση, στο εισόδημα και στην καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτό έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας».

Ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι αλλαγές που έγιναν συμβάλλουν στην ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, στην πορεία προς την ανάπτυξη και στην πραγματικότητα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο επενδύσεων.

Ο ίδιος συνέχισε ότι δεν υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου επένδυση που δεν έχει αξιολογηθεί και προχωρήσει ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο μετασχηματισμός της οικονομίας με περαιτέρω παρεμβάσεις στον τομέα της γραφειοκρατίας, της επιτάχυνσης των στρατηγικών επενδύσεων «καθώς το υπουργείο είναι στραμμένο στην προσέλκυση ιδιωτικών ξένων και ελληνικών επιχειρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα του νέου υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη ο κ. Δραγασάκης είπε ότι μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς στο παρελθόν, ως βουλευτής, έχει συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του υπουργείου για να δοθεί έμφαση στις περιφέρειες με ιδιαίτερα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εσωτερικών από τον μέχρι σήμερα αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Δραγασάκης του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του «στο πρώτο τη τάξη υπουργείο που πάει» όπως είπε και σχολίασε ότι η δημόσια εικόνα του κ. Χαρίτση «είναι ότι μοιράζει κονδύλια. Όσοι όμως ξέρουν από μέσα το υπουργείο γνωρίζουν το σημαντικό ρόλο του στο στήσιμο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, ένα έργο δυναμικό που θα συνεχιστεί με έμφαση».

Για τον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, που μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός στο υπουργείο, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα για την αναβάθμιση της πραγματικής οικονομίας και της αναπτυξιακής βάσης της χώρας.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι στην πορεία του στο υπουργείο, από το 2015 δόθηκε έμφαση σε δύο μεγάλες προκλήσεις, αυτό της αποεπένδυσης και αυτό της ενεργοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο τα νέα προγράμματα. Ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αλλά και τους υπαλλήλους του υπουργείου, για τη συνεργασία αλλά προσέθεσε: «Έχουμε ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση εκτός του ΕΣΠΑ και αυτό επιχειρείται μέσω και των κονδυλίων του σχεδίου Γιούνκερ αλλά και με την ενεργοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια που γίνεται.

Τέλος σημείωσε ότι αναμένονται δυο νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του πλαισίου του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και για το νέο εργαλείο των μικροπιστώσεων.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη δίνει τις προϋποθέσεις για δημιουργική συνεργασία και υπό την εποπτεία του «ως ομάδα θα επιταχύνουμε το έργο του υπουργείου μέχρι τις εκλογές».

Ο νέος υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια χρονικής προσαρμογής και ότι θα συνεχιστεί το έργο που ήδη έχει εκπονηθεί.

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Δικαιοσύνης

«Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης έναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον κ. Σταύρο Κοντονή.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Καλογήρου σημείωσε ακόμη πως «το δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκεια και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό». Παρούσα στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν και προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, ο κ. Καλογήρου τόνισε πως, μεταξύ άλλων, στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας δικηγόρων, δικαστών και άλλων παραγόντων της δικαιοσύνης, η στήριξη του μεγάλου έργου της συνταγματικής αναθεώρησης και βεβαίως η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η βελτίωση της απόδοσής της.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που του έδωσε τη δυνατότητα να ασκήσει «δύσκολα και κρίσιμα καθήκοντα» και εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρόνια μία μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέδραμε για να πέσει η χώρα στα βράχια. Στόχος μας είναι να μην επανέλθει αυτό το σύστημα, το σύστημα με τον κ. Μητσοτάκη, με τη νέα δεξιά που δομείται από τον ίδιο και ακροδεξιά στοιχεία, για να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Αυτήν την προσπάθεια θα την εκτιμήσει ο ελληνικός λαός».

Όσον αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς, ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία έξ' αυτών, όχι όλοι, εκτελούν τα καθήκοντά τους με εργατικότητα και εντιμότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Κοντονή και αναφέρθηκε στην ευφυΐα και στη γνώση των θεμάτων του νέου υπουργού. «Αποχαιρετώ τον Σταύρο Κοντονή και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Καλωσορίζω τον Μιχάλη Καλογήρου και του εύχομαι καλή επιτυχία. Εκτός από την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, έχει την πολύτιμη αρωγή της ευφυίας, μετριοπάθειας του και της βαθιάς γνώσης των ευαίσθητων θεμάτων της δικαιοσύνης. Όσο για μένα θα παραμείνω ρομαντικός, σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε διαστημικές παγίδες» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Εθνικής Άμυνας

Μέσα σε έντονο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, το οποίο επέτεινε η απώλεια εν ώρα καθήκοντος του επισμηναγού Νικολάου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής 'Αμυνας από τον απελθόντα υπουργό Φώτη Κουβέλη στον νεοεισελθόντα Παναγιώτη Ρήγα και της τοποθέτησης της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά ως νέας υφυπουργού Εθνικής 'Αμυνας.

Δύσκολη ημέρα, ημέρα πένθους για την εθνική άμυνα χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος. «Χάσαμε έναν ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων 24 ώρες το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, την εθνική κυριαρχία και την ελληνική δημοκρατία με βαρύ κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειες τους» συνέχισε.

«Ημέρα οδύνης που αναδεικνύει την αυταπάρνηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη σημερινή ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Φώτης Κουβέλης.

«Η ελληνική Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά στην πατρίδα του Νικολάου Βασιλείου» διαβεβαίωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

«Θα πράξω τα μέγιστα των δυνατοτήτων μου προς την κατεύθυνση αυτή» επισήμανε από την πλευρά της η νέα υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ως ημέρα μνήμης και τιμής.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας μίλησε για εξαιρετική και άριστη συνεργασία και συνύπαρξη με τον απελθόντα αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας. «Υπηρετήσαμε την αποστολή που μας ανέθεσε ο πρωθυπουργός δια του ελληνικού λαού» πρόσθεσε. Υπενθύμισε δε, ότι «η συνύπαρξη μας ξεκίνησε με την περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχε αίσιο τέλος».

Απευθυνόμενος στον νέο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι «εργασθήκαμε μαζί για να κτίσουμε αυτή την κυβέρνηση. Μπαίνουμε σε μία καινούργια εποχή κατά την οποία πρέπει να ελαφρύνουμε τις πληγές του ελληνικού λαού» πρόσθεσε και απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων το ηθικό ουδέποτε κάμφθηκε, όπως είπε, τόνισε ότι «οφείλουμε πολύ σύντομα να αποδώσουμε τους καρπούς των θυσιών τους, να αποκαταστήσουμε τις τεράστιες απώλειες τους». Παράλληλα διαβεβαίωσε το νέο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας ότι «μαζί θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργασθούμε για τη διευκόλυνση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας χαρακτήρισε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως τις καλύτερες του κόσμου, πιστές και οργανωμένες.

Απευθυνόμενος προς τον απελθόντα υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «βάλατε το δικό σας αποτύπωμα στους τομείς της αρμοδιότητας σας όπως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Από την πλευρά του ο απελθών υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Φώτης Κουβέλης, απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εξήρε την αποτελεσματικότητα, συνέπεια και ακρίβεια τους. «Δεν ήλθα εδώ πριν από 6 μήνες με καχυποψία. Στο υπουργείο είδα καθαρούς ανθρώπους καθαρά μάτια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για εξαιρετικά τιμητική συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στα νέα του καθήκοντα.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Π. Ρήγας, χαρακτήρισε ορθό το μεγάλο ειδικό βάρος που δίδεται στη διοίκηση την ιεραρχία και την πειθαρχία στον χώρο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο «ακρογωνιαίος λίθος για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας είναι η απρόσκοπτη συλλογική δημιουργία και συνεργασία» όπως είπε.

«Πρέπει να λειτουργούμε ως μία μεγάλη σταθερή δύναμη αποτροπής ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή» συμπλήρωσε. Ο κ. Ρήγας εξήρε την πολυετή προσφορά του κ. Κουβέλη στα κοινά και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του στο υπουργείο.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ως γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας σχολίασε ότι «ήταν έντιμη παρά τις όποιες διαφορές και διαδρομές που είχαμε».

Η νέα υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δεσμεύθηκε προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι στο πρόσωπο της θα βρουν μία γυναίκα που με τιμιότητα και ειλικρίνεια υπερασπίζεται τις αρχές του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, στόχος της η προσφορά προς την πατρίδα ενώ χαρακτήρισε σοφή και πατριωτική την ηγεσία του Πάνου Καμμένου.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για την τοποθέτηση της και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «που κρατάτε γερά στα χέρια σας την ασφάλεια των Ελλήνων και τη δημοκρατία».

Ακολούθως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου παρέδωσε αναμνηστικά δώρα στον απελθόντα υπουργό Εθνικής 'Αμυνας.

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σε ένα ιδιαίτερα θερμό και συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανάμεσα στον Βαγγέλη Αποστόλου και τον νέο υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη καθώς και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη και τη νέα υφυπουργό, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

«Έγιναν πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο» είπε κατά την ομιλία του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, συμπληρώνοντας «προσδοκία μας είναι να γίνουν και άλλα».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, καθώς και τον Βαγγέλη Αποστόλου για τη μεταξύ τους συνεργασία με τον οποίο όπως είπε «μοιραστήκαμε μαζί σε μεγάλο βαθμό τις αγωνίες της πρώτης αριστερής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ».

Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε «αναλαμβάνουμε ένα παραγωγικό υπουργείο πρώτης γραμμής, με πολλά αντικείμενα, πολλά από τα οποία εμπίπτουν σε συναρμοδιότητα των άλλων υπουργείων» συμπληρώνοντας ότι θα επιδιώξει συνεργασία και με άλλους υπουργούς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά τη θητεία του ο κ. Αποστόλου «έβαλε τάξη στο σημαντικό για τους αγρότες θέμα των πληρωμών, χωρίς πρόστιμα, συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών, θεσμοθέτησε την Κάρτα του Αγρότη» και σημείωσε ότι έγιναν «και πολλά άλλα που δεν θα απαριθμήσω τούτη την ώρα».

Δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος του είναι «η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη από τον καρπό των κόπων του», το οποίο συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών.

«Τα προβλήματα είναι γνωστά» ανέφερε μεταξύ άλλων νέος υπουργός και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα των λύσεων» λέγοντας επίσης πως χρειάζεται συστηματικότητα της δουλειάς από όλους καθώς και συνεργασία ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι ο θεμέλιος λίθος αυτής της νέας προσπάθειας».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου κατά την ομιλία του στάθηκε στο έργο που έγινε κατά τη διάρκεια των 3 ετών και 7 μηνών που ήταν στο «τιμόνι» του υπουργείου. Μεταξύ άλλων, δήλωσε «προτεραιότητα ήταν να νοικοκυρέψουμε τις πληρωμές και να διασφαλίσουμε ότι ο αγρότης θα παίρνει τα λεφτά του έγκαιρα και προγραμματισμένα». Αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να αντλήσουν περί το 1 δισ. ευρώ σε ρευστότητα, μίλησε για την κατοχύρωση της ελάχιστης εθνικής σύνταξης, ύψους 384 ευρώ, που όπως ανέφερε «δεν προβλεπόταν και μάλιστα με δυνατότητα αύξησής της από την ανταποδοτικότητα».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός, υπογράμμισε ότι «υλοποιήθηκε με νόμο η πληρωμή των 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα», ενώ στάθηκε επίσης και στην ηλικιακή ανασυγκρότηση του χώρου.

«Δεν μπήκαμε στην αριστερά και στην πολιτική με την προοπτική των υπουργικών και των άλλων θέσεων» τόνισε κατά το κλείσιμο της ομιλίας του και συνέχισε «μπήκαμε για να προσφέρουμε στον άνθρωπο και στην κοινωνία, μπήκαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτά έκανα στο υπουργείο στα περίπου χρόνια που ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε αυτό το καθήκον».

Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου, σημειώνοντας πως έχει ήδη παραδώσει στον νέο υπουργό ένα λεπτομερές ενημερωτικό σημείωμα για την αναπτυξιακή στρατηγική και τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου.

Για ένα «κύκλο που κλείνει και έναν άλλο που ανοίγει» μίλησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που «εμπιστεύθηκε» όπως είπε «το χαρτοφυλάκιο αυτό στους Οικολόγους Πράσινους» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο υπουργικό σχήμα, σημειώνοντας πως «θα είμαστε πλάι τους σε ότι και να μας χρειαστούν».

Για ένα σημαντικό έργο που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, έκανε λόγο η νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου στο οποίο όπως σημείωσε «καλούμαστε να δώσουμε μια νέα προοπτική».

Χαρακτήρισε σημαντικό να αποτελέσει ο αγροτικός χώρος την «ατμομηχανή» στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, λέγοντας παράλληλα πως προτεραιότητα είναι παραμονή του κόσμου στην ύπαιθρο και στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

Κλείνοντας, η κ. Τελιγιορίδου υποστήριξε ότι η δουλειά που έγινε από την προηγούμενη ηγεσία θα συνεχιστεί.

«Συγκρουστήκαμε με τις παθογένειες του χώρου» είπε από τη μεριά του ο υφυπουργός, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης προσθέτοντας ότι «το έργο αυτού του υπουργείου αντικατοπτρίζει το έργο αυτής της κυβέρνησης» ενώ σημείωσε ότι «το 2015 πήραμε εντολή προσφοράς».

Ο κ. Κόκκαλης δήλωσε επίσης ότι «σε αυτό το υπουργείο έχει γίνει τεράστιο έργο» και αναφερόμενος στη νέα πολιτική ηγεσία υπογράμμισε «πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ καλή».

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Εσωτερικών

Τη βούλησή του να υλοποιήσει «τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση», με αιχμή το πρόγραμμα «Κλεισθένης», εξέφρασε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο ΥΠΕΣ, παρουσία του προκατόχου του, Πάνου Σκουρλέτη και των νέων υφυπουργών, Κατερίνας Νοτοπούλου και Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τον «Κλεισθένη» ως την «κορυφαία στιγμή του υπουργείου Εσωτερικών εδώ και πολλά χρόνια», διότι, μεταξύ άλλων, καθιερώνει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς «είναι κατεξοχήν οι τοπικές κοινωνίες εκείνο το πεδίο όπου μπορούν να δομηθούν συναινέσεις και νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες». Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται ωστόσο στην εφαρμογή τους «και γι' αυτό, η δουλειά που μας περιμένει από εδώ και μπρος, είναι πάρα πολύ σημαντική για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα».

Υπογράμμισε ακόμα ότι οι πόρτες του υπουργείου θα εξακολουθήσουν να είναι ανοιχτές για συλλόγους εργαζομένων, για φορείς της αυτοδιοίκησης και για όλους όσοι εμπλέκονται με τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου, «για να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να βρούμε συναινέσεις, έχοντας μια πάρα πολύ ισχυρή βούληση να υλοποιήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση».

Αναφορά στον «Κλεισθένη» έκανε και ο κ. Σκουρλέτης, όχι μόνο από την πλευρά του υπουργού που το πρόγραμμα φέρει την υπογραφή του, αλλά από τη νέα θέση του ως γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ειδικότερα, ότι «αυτή η δημοκρατική μεταρρύθμιση που οδηγεί στη χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης, είναι για μας που θα δώσουμε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ένα όπλο για να καταρτίσουμε πλατιές και νικηφόρες συνεργασίες, αλλά με σαφές προγραμματικό στίγμα και με όρους διακριτότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι ώριμες να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα. Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι οι 'Καλοχαιρέτες' της προηγούμενης περιόδου. Αυτοί θα πάνε στην άκρη με την ψήφο του κόσμου. Σήμερα, νέες δυνάμεις με φαντασία θα πάρουν την υπόθεση των τοπικών κοινωνιών στα χέρια τους».

Απευθυνόμενος προς τον διάδοχό του, ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα που θα πρέπει να υλοποιήσει είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ισότητα των φύλων, που έχει καταρτιστεί με τη συνεργασία της γενικής γραμματέως Ισότητας, Φωτεινής Κούβελα. 

«Από το νέο μετερίζι θα σας ελέγχω, θα σας στηρίζω και θα πορευόμαστε μαζί», τόνισε προς τα νέα μέλη του υπουργείου Εσωτερικών, ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Με αφορμή την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Σκουρλέτης προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό για την θητεία του και στα τρία υπουργεία που υπηρέτησε, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα.

Ανέφερε ότι η πρώτη απόφασή του ως υπουργός Εργασίας, λίγες μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν να σταματήσει το σχέδιο για ομαδικές απολύσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Στο υπουργείο Ενέργειας, αναφέρθηκε στις μάχες που δόθηκαν για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, τη συγκράτηση παρά τις πιέσεις για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κ.λπ..

Σε ό,τι αφορά στη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης, εκτός από τον «Κλεισθένη», αναφέρθηκε και στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, στην κατοχύρωση του δικαιώματος στους συμβασιούχους στην καθαριότητα να έχουν τα ατομικά μέσα προστασίας, στον μεγάλο διαγωνισμό για πάνω από 8.000 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, στον εκσυγχρονισμό και απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης ιθαγένειας, στην εφαρμογή του Μητρώου Πολιτών και στα χρηματοδοτικά προγράμματα για τους δήμους «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», τα οποία σχεδιάστηκαν από κοινού με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

 

Υπενθυμίζεται η σύνθεση της κυβέρνησης:

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης:

Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης

Υφυπουργός : Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Κατερίνα Νοτοπούλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Υπουργός : Όλγα Γεροβασίλη

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης:

Υπουργός: Γιάννης Δραγασάκης

Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας : Στέργιος Πιτσιόρλας

Υφυπουργός: Στάθης Γιαννακίδης

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Υπουργός: Νίκος Παππάς

Υφυπουργός: Λευτέρης Κρέτσος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Παναγιώτης Ρήγας

Υφυπουργός : Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Κώστας Γαβρόγλου

Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός: Μερόπη Τζούφη

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου

Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης: Αναστάσιος Πετρόπουλος

Υφυπουργός: Αθανάσιος Ηλιόπουλος

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Γιώργος Κατρούγκαλος

Υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων : Μάρκος Μπόλαρης

Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τερενς – Σπένσερ Κουίκ

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Μιχάλης Καλογήρου

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής Υπουργός: Γiώργος Χουλιαράκης

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός : Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης:

Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Μυρσίνη Ζορμπά

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιώργος Βασιλειάδης

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Στρατής

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελλος

Υφυπουργός: Γιώργος Δημαράς

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός: Νίκος Μαυραγάνης

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Φώτης Κουβέλης

Αναπληρωτής Υπουργός : Νεκτάριος Σαντορινιός

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Σταύρος Αραχωβίτης

Υφυπουργός : Βασίλης Κόκκαλης

Υφυπουργός: Ολυμπία Τελιγιορίδου

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Έλενα Κουντουρά

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη:

Αλέκος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου:

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτρης Λιάκος

Επίσης: Νέος Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, ορίζεται ο Ακρίτας Καϊδατζής.